Lapid: A bucsai képek „borzalmasak”, civilek támadása „háborús bűncselekmény”

Jáir Lapid külügyminiszter vasárnap este reagált a Kijev külvárosában, Bucsában lezajlott polgári lakosságot célzó vérengzés megrázó jeleneteire, és Twitteren kijelentette, hogy ,,lehetetlen közömbösnek maradni a Kijev melletti Bucsa városából származó, az orosz hadsereg távozása utáni borzalmas képek láttán.”

,,A polgári lakosság szándékos célzása háborús bűn, és határozottan elítélem.”

Lapid volt a legmagasabb izraeli tisztviselő, aki reagált a mészárlásra – írja az Ujkelet.live

Izrael óvatos diplomáciai nyelvezetet alkalmaz Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatban, mivel igyekszik jó kapcsolatokat fenntartani Moszkvával és Kijevvel.

Az orosz hadsereg távozása óta az ukrán hatóságok közölték, hogy civilek holttesteinek százait találták meg. Sokan tömegsírokba kerültek, több tucatnyian pedig az utcákon maradtak.

Oroszország tagadta a felelősségét a civilek haláláért.

Lapid bejegyzését megelőzően hivatala Izrael ukrajnai nagykövetének megjegyzéseire reagálva nem kívánta kommentálni a lehetséges orosz háborús bűnöket.

„Mélyen megdöbbentettek a Bucsából származó fotók. A civilek megölése háborús bűn, és nem igazolható” – írta Michael Brodsky izraeli nagykövet.

A külügyminisztérium szóvivője azonban azt nyilatkozta a Haaretznek, hogy Brodsky saját nevében beszélt, és kiemelte, hogy a küldött „nem hibáztatta Oroszországot”.

A NATO és az EU is elítélte a bucsai mészárlást

António Guterres ENSZ-főtitkár New Yorkban közleményt adott ki, amelyben a független vizsgálat fontosságára hívta fel a figyelmet.