A Fidesz nyerte a 2022-es országgyűlési választásokat

Közel teljes feldolgozottság mellett már biztosra vehető, hogy kétharmados többséggel győzött a Fidesz-KDNP. 

Az országos listákra leadott szavazatok 95,26 százalékos feldolgozottságánál 4 pártlista lépi át a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint: 1. FIDESZ-KDNP (53,25 százalék, 2 540 196 szavazat)2. DK-JOBBIK-MOMENTUM-MSZP-LMP-PÁRBESZÉD (34,85 százalék, 1 662 502 szavazat) 3 . MI HAZÁNK (6,24 százalék, 297 879 szavazat)

A német nemzetiségi listáról szerzett mandátumot Ritter Imre, aki az elmúlt ciklusban a Fideszt segítette a szavazataival.
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3 százaléknál is többet kapott, ezzel nem jutottak be a parlamentbe, de költségvetési támogatáshoz jut a párt. A Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom is átlépte az 1 százalékot, amely szintén a parlamenti küszöb alatt van, de a kampánytámogatást nem kell visszafizetnie a pártnak. A Gődény György-féle Normális Párt viszont nem érte el az 1 százalékot, így ők visszafizetik majd a kampányra kapott pénzeket.

A végső eredményre még várni kell – írja az Index.

Vidéken gyakorlatilag mindenhol a Fidesz nyert: 86 győzelme van – az ellenzék csak Szegeden (Szabó Sándor) és Pécsen (Mellár Tamás) tudott egyéni választókerületi mandátumhoz jutni. Minden más választókerületben a Fidesz nyert. Budapesten viszont 2 kerület kivételével mindent az ellenzék vitt.

Hatalmas győzelmet arattunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap késő este a kormánypártok budapesti eredményváró rendezvényén.

A kormányfő a Bálna rendezvényközpont előtt felállított színpadon – nem sokkal 23 óra előtt mondott – beszédében úgy fogalmazott: „hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan”.

A választás eredményét úgy értékelte: akkor nyertek a legjobban, amikor mindenki összeállt ellenük. Pártszövetségének győzelméről azt mondta: óriási nemzetközi erőközpontok és szervezetek mozdultak meg velük szemben. Nekik azt üzente: kidobott pénz volt minden fillér, amit a magyarországi baloldalnak adtak.

Úgy fogalmazott: „a magyar baloldal volt Gyuri bácsi életének legrosszabb befektetése. Tizenkét éve csak viszi a pénzt” – utalt Soros Györgyre a Fidesz elnöke.

Nem engedtük, hogy a kudarcos múlt visszatérjen, megvédtük Magyarország függetlenségét és szabadságát, megvédtük Magyarország békéjét és biztonságát – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: bár az eredmények még nem ismertek, reméli, hogy megvédték a gyermekeiket és a családjainkat.

A kormányfő kiemelte: ennyi ellenfelük még sosem volt. Ide sorolta „a nemzetközi baloldalt körös-körül”, a „brüsszeli bürokratákat”, a „Soros-birodalom minden pénzét és szervezetét”, a „nemzetközi fősodratú médiát”, majd megjegyezte: „és a végén még az ukrán elnök is”.

„Mi akik ma győztünk, azt vállaljuk, számunkra mindig Magyarország lesz az első” – emelte ki Orbán Viktor. A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenekelőtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok! – zárta beszédét a kormányfő, majd a pulpituson jelenlévőkkel együtt a rendezvényközpont előtt összegyűltek elénekelték a Kossuth-nótát.

Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje elismerte a Fidesz győzelmét. A Városligeti Műjégpályán úgy fogalmazott:

„ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki más. Nem akarom titkolni a csalódottságomat, a szomorúságomat, soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény”.

Márki-Zay Péter kijelentette,

a propaganda az, ami megnyerte ezt a választást a Fidesznek, nem a tisztesség és nem a becsület.

Gladden Pappin on Twitter: „With nearly 100 percent of votes counted,Orbán nets +2 seats, retaining a supermajority of 135,in a nearly **20-point** electoral landslide.Readers of English-language media may wish to reconsider their sources of information about Hungarian politics. pic.twitter.com/5nYW6s6wpA / Twitter”

With nearly 100 percent of votes counted,Orbán nets +2 seats, retaining a supermajority of 135,in a nearly **20-point** electoral landslide.Readers of English-language media may wish to reconsider their sources of information about Hungarian politics. pic.twitter.com/5nYW6s6wpA

Az országgyűlési választásokkal párhuzamosan tartották a kormány által kezdeményezett, négy kérdéses gyermekvédelmi népszavazást is, de a referendum nem érte el az érvényességi küszöböt – írja az Index.

Érvényesen szavazott: 3 521 425 (44,46%)
Érvénytelenül szavazott: 1 590 772 (20,08%)
Nem szavazott: 2 753 911 (35,46%)

Az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

A jelenlegi népszavazás esetében 4 107 652 fő volt az érvényességi küszöb.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd