Újra az ukrán nemzeti lobogó leng a csernobili atomerőmű felett

Az orosz csapatok kivonulása után felhúzták az ukrán zászlót a csernobili atomerőmű fölé – közölte az állami vállalat – írja a Republicworld.

Az orosz csapatok távozását követően a csernobili atomerőmű fölé felvonták az ukrán zászlót – közölte szombaton az atomerőművekért felelős állami vállalat. A jelenleg is tartó orosz-ukrán háború közepette az Energoatom, az ukrán atomerőműveket üzemeltető vállalat a Telegramon közzétett közleményéhez csatolt egy fotót is az eseményről.

„Ma, április 2-án 11 órakor felvonták az ukrán zászlót a csernobili atomerőmű fölé, és elénekelték a himnuszt”

– írták.

„Az ünnepségen jelen volt a csernobili atomerőmű teljes személyzete, amely február 24-e óta hősiesen dolgozott a megszállás kemény körülményei között, és gondoskodott az atom- és sugárbiztonságról az erőműben és a közeli létesítményekben”.

A nyilatkozat azután hangzott el, hogy március 30-án az Egyesült Államok egyik magas rangú védelmi tisztviselője azt állította, hogy az orosz csapatok egy része elhagyta a csernobili atomerőmű területét.

A magyar külügyi bizottság elnöke is elítélte az orosz inváziót

Közös nyilatkozatban ítélték el a szabad és független Ukrajna elleni agressziót az EU tizenkét tagállama, valamint az Egyesült Királyság és Ukrajna külügyi bizottsági elnökei.