Coming outolt Anglia első transznemű parlamenti képviselője

Jamie Wallis, a walesi Bridgend & Porthcawl körzetek konzervatív párti képviselője szerda kora reggel a Twitteren tett közzé egy nyilatkozatot, amelyben felfedi az őt ért traumákat és szexuális irányultságát.

A képviselő Twitter üzenetében azt írta:

„Transznemű vagyok. Vagy hogy pontosabb legyek, az akarok lenni. Nemi diszfóriát diagnosztizáltak nálam, és már egészen kisgyerekkorom óta így érzek”.

Az érzelmes nyilatkozatban a képviselő azt is elárulta, hogy megzsarolták, hogy szexuális irányultságát nyilvánosságra hozzák és 50 000 fontot (21 millió forint) követeltek „a hallgatásért”. Wallis azonban elmondta, hogy a rendőrségnek sikerült elkapnia az illetőt, aki 2 év 9 hónap börtönbüntetést kapott.

Wallis-t 2021 szeptemberében meg is erőszakolták – derül ki a nyilatkozatból.

„Az eset óta nem vagyok önmagam, és nem hiszem, hogy valaha is felépülök” – mondja a képviselő, hozzátéve, hogy most PTSD-ben (poszttraumás stressz szindrómában) szenved.

Wallis elmondta, hogy „már jóval azelőtt úgy gondolta, hogy elhagyja a politikát, mielőtt ezt hangosan kimondta volna”, de kedd esti, Boris Johnson által rendezett, a konzervatív párt képviselőinek tartott parlamenti vacsorát követően felbátorította a kollégák támogatása.

Az eseményt megnyitó Johnson úgy kezdte beszédét:

„Jó estét, hölgyeim és uraim, vagy ahogy Keir Starmer mondaná, azok az emberek, akiket születésükkor nőnek vagy férfinak jelöltek ki” – számolt be a Politico.

Wallis nem utalt erre a viccre, azonban a transzneműek jogainak kérdése az elmúlt hetekben politikai forró kását jelentett Westminsterben, mivel a munkáspárt nehezen tudta egyértelműen megfogalmazni, mi a párt álláspontja a kérdésben.

Wallis úgy zárta a nyilatkozatát: „Soha nem éltem meg az igazságomat, és nem is tudom, hogyan kellene. Talán azzal kezdem, hogy mindenkinek elmondom”.

Wallis rengeteg támogatást kapott az angol parlament képviselőitől, mindkét politikai oldalról.

Johnson is azok között van, akik támogatást ígértek Wallisnak:

„Az általam vezetett Konzervatív Párt mindig meg fogja adni önnek, és mindenki másnak is, azt a szeretetet és támogatást, amire szüksége van ahhoz, hogy önmaga lehessen”.

Egy utólagos nyilatkozatot írva Wallis azt mondta, hogy a transzneműség fogalma „még mindig nagyon új”, és a jövőben is az he/him/his névmásokat fogja használni (az angol nyelvben férfi nemre utaló névmások), mondván, hogy ő még mindig „ugyanaz a személy, aki tegnap volt”.

Egy magyar úszónő tiltakozott, amiért biológiai férfi ellen kell úsznia

György Réka egy versenyszámban indult Lia Thomas transz úszóval, és tiltakozását fejezte ki azon szabályok ellen, amik ezt lehetővé tették.