Blinken megkérdezte Bennettől, milyen alternatívát lát az iráni megállapodásra

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere Naftali Bennett izraeli miniszterelnöktől és más izraeli tisztviselőktől alternatívákat kért az Iránnal kötendő nukleáris megállapodásra, amely korlátozza Teherán urándúsítását – írja az Újkelet.live

Irán és a Biden-kormány közötti több hónapig tartó közvetett tárgyalások után majdnem kész a megállapodástervezet a 2015-ös nukleáris megállapodáshoz való visszatérésről.

Izraeli tisztviselők szerint Bennett azt mondta Blinkennek, hogy Irán eltántorítható attól, hogy 90%-os katonai szintre dúsítsa az uránt, ha tudja, hogy az Egyesült Államok és az európai országok az Oroszországgal szembeni szintre emelik a szankciókat.

Bennett azt is elmondta Blinkennek, hogy a nukleáris megállapodás csak néhány évig szolgál „sebtapasz” megoldásként, ugyanakkor több milliárd dollárt ad Iránnak, amelyet regionális rosszindulatú tevékenységeire és proxyainak felfegyverzésére fog fordítani, közölték izraeli tisztviselők.

„Itt a régióban mi leszünk azok, akiknek később foglalkozniuk kell ezzel”

– mondta Bennett Blinkennek egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint.

Az Újkelet.live eredeti teljes cikke itt olvasható.

Miként kellene reagálnia Izraelnek az iráni atomalkura?

„A válasz egyszerű: ki kell terjesztenie szuverenitását a Jordán-völgyre” — írja véleménycikkében Dr. Mordechai Kedar, a Bár Ilán Egyetem professzora.