Scheiber Sándor-díjat kapott Győrfi László, az EMIH társelnöke

A Neokohn munkatársa

A magyarországi kóser hagyományok megismertetése, újraélesztése és a zsidó közéletben végzett munkája elismeréseként  Scheiber Sándor-díjat kapott Győrfi László, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) társelnöke szerdán. Az egyetlen hazai kóser pékség vezetője állami elismerését Soltész Miklós államtitkártól vette át a budapesti Zsilipben. A politikus Ukrajnából menekülő újabb zsidó közösségek hazai elhelyezéséről is említést tett a rendezvényen.

Győrfi László hosszú évek óta végzi áldozatos munkáját a közösségéért. Példája inspiráló minden fiatal számára. Az ő közéleti és vallásos szerepvállalásának harmóniája több mint figyelemreméltó

— emelte ki köszöntő beszédében Soltész Miklós, aki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter nevében méltatta a díjazottat.

A politikus hangsúlyozta, hogy a Scheiber Sándor-díj utóbbi éveinek díjazottjainál is — például Lebovics Ábrahám, kárpátaljai rabbi és Villányi András fotóművész – épp úgy érződik a zsidó közösségeik iránti hűség és odaadás, akár az idén elismerésben részesült Győrfi László esetében. Soltész külön utalt arra is, hogy ha nem lennének ilyen kimagasló alakjai az egyházi közösségeknek, és nem lenne élő kapcsolatuk az ilyen szervezetekkel, akkor kevésbé tudnának lelki támaszt adni az Ukrajnából menekülni kényszerült emberek számára.

Az orosz-ukrán válsággal kapcsolatban egy újdonság is elhangzott a politikustól:

Arra készülünk, hogy több száz ortodox zsidót fogadjunk be a közeljövőben

– mondta az államtitkár, aki a rendezvény végén a részletekkel kapcsolatban egyelőre csak annyit mondott a Neokohn helyszíni munkatársának, hogy ahogy eddig is, a szándék továbbra is megvan a kormányzatban arra, hogy segítséget nyújtsanak a háborús helyzet miatt otthonaikat elhagyni kényszerülő zsidó emberek számára.

Tóth Gábor, az EMIH díjátadón megjelent kabinetfőnöke Soltész szavaira reagálva lapunknak azt mondta, hogy szervezés alatt van közel ezer ember magyarországi elszállásolásának biztosítása. Az ukrán vallásos közösség tagjai jelenleg nincsenek életveszélyben hiszen a közelmúltban Lengyelországba érkeztek, de úgy érzik, hogy Magyarországon a fejlettebb vallási infrastruktúra miatt is nagyobb eséllyel tudnák megélni hitüket – tette hozzá Tóth Gábor.

Talán ennek a fajta szerkezeti átalakulásnak, vallási szokások biztosításának egyik “megkerülhetetlen alakja” éppen az idén Scheiber-díjat kapott Győrfi László, aki 12 évvel ezelőtt kezdett bele a kóser pékárúk forgalmazásával

– mindezt Szabó György fogalmazta meg laudációjában. A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnöke részletesen ismertette a díjazott szakmai munkásságát és a közösségi életben betöltött szerepét, külön kiemelve a sokak számára talán kevésbé ismert tényt, hogy Győrfi pár év alelnökség után másfél éve az EMIH elnökeként is tevékenykedik.

“Missziója egy hidat képezni a magyarországi zsidóság irányzatai, különböző hitéleti felfogásokat valló csoportjai között”

– tette hozzá Szabó, aki példaként nemcsak a kőbányai telephelyű Semes pékség – mára már 400(!) féle termékkel szolgáló vállalkozását emelte ki — , de megemlítette egy kóser boltban korábban betöltött vezetői szerepét és egy belvárosi kóser gyorsétterem beindítását is.

Az édesanyja, családja, valamint a közössége több tagjának társaságában a helyszínen ünneplő díjazot elismerése átvétele előtt köszöntötte a megjelenteket. Győrfi László szűkszavú, szerény beszédében külön fejezte ki háláját felesége és szellemi gyökereinek egyik feltámasztója, Oberlander Baruch rabbi felé. Előbbinek a kihívásokkal teli közös életük során tanúsított kitartása, utóbbinak pedig vallási útbaigazítása és bizalma miatt mondott hálát.

Az Óbudai zsinagóga kántorjaként is tevékenykedő Győrfi a hetiszakaszból idézve arra bíztatta hallgatóságát, hogy próbáljanak meg annak szellemében élni, hogy a nyilvánvaló esendőségük mellett is embertársaik jó tulajdonságainak kiaknázására koncentráljanak, és szemben a negatívumokkal, inkább azokat tegyék szóvá.

Mint mondta, a Scheiber-díj birtokában is ennek szellemében kívánja folytatni munkáját közösségéért, és szeretné egy “integráló személyiségként” elősegíteni a párbeszédet a hazai zsidóság — esetenként kevésbé harmonikus viszonyról ismert — egyes tagjai között. Erről Győrfi László abban a beszélgetésben tett említést, amelyet az esemény végén folytattunk vele. Az abból szerkesztett interjút hamarosan megjelentetjük a Neokohnon.

A Scheiber Sándor-díj azoknak a magyar állampolgároknak, illetve határon túl élő magyaroknak adható, akik kiemelkedőt alkottak a hebraisztika, a judaisztika, a zsidó vallás-, művelődéstörténet és az oktatás, valamint a zsidók és nem zsidók közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításának területén.

Kárpátaljai hitközségi vezető kapta a Scheiber Sándor-díjat

Lebovics Ábrahám nemcsak szóban, hanem konkrét cselekedeteivel is közössége javát keresi, szellemi és anyagi gyarapodását szolgálja – hangzott el a méltatásban.