Izrael tárt karokkal fogadja az ukrán kisállatokat is

Az Ukrajnából Izraelbe menekülő zsidók házi kedvenceikkel együtt tértek vissza őseik földjére. Az orosz invázió kezdete óta negyven kutyát, macskát és hörcsögöt regisztrált az izraeli Bevándorlási Hivatal. Az állatok fontos lelki támaszt nyújtanak a mindenüket maguk mögött hagyó embereknek, ezért a legtöbben ragaszkodnak ahhoz, hogy kedvenceik is velük tarthassanak – írja a Jerusalem Post-ra hivatkozva a zsido.com.

A Ben-Gurion repülőtéren mindenre felkészültek az új állampolgárokat fogadó tisztviselők: jó minőségű állateledellel és a belépéshez szükséges formanyomtatványokkal várják a négylábú társaikkal érkező menekülteket.

„A gyerekeim mindent elvesztettek – a barátaikat, az iskolájukat, az egész eddigi életüket. Mindössze én maradtam a számukra, meg a kutya és a hörcsögök”

– mondta Daria Polisuk, aki a napokban két gyermekével alijázott. Lánya 12, fia 8 éves. Férje Ukrajnában maradt harcolni.

„Ukrajnából Moldovába menekültünk és ott szálltunk repülőre. A jegyeket osztó alkalmazott közölte, hogy a hörcsögöket nem vihetjük fel a fedélzetre. Nem értettem az eljárást, hiszen ha a kutya jöhet, akkor mi a probléma a hörcsögökkel? Végül sikerült meggyőznöm és velünk utazhattak a kis rágcsálók is. A hörcsögöket a gyerekek nevelik. Ha le kellett volna mondaniuk róluk, az nagy törés lett volna a számukra” – tette hozzá.

Az állatorvos Rafi Kishon, a híres Efrájim Kishon (Kishont Ferenc) író fia a következő hirdetést tette közzé:

„Az Ukrajnából Izraelbe érkezett menekültek háziállatai számára az állatorvosi klinikáján ingyenes alapellátást biztosít dr. Rafi Kishon.”

Az izraeli nagykövet nyilatkozott az ukrán demonstrációról a Duna-parti cipőknél

„A mai ártatlan ukránok szenvedéseit a holokauszttal összefüggésbe hozni teljesen alaptalan” – írja közleményében Yacov Hadas-Handelsman.