Macron Bidenről: Nem szabad szavakkal eszkalálni a helyzetet

A tűzszünetre való törekvés során „sem szavakban, sem tettekben nem eszkalálódhat a helyzet” – mondta a francia elnök, miután Biden „mészárosnak” nevezte Putyint. 

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap elhatárolódott Joe Biden amerikai elnök megjegyzéseitől, aki „mészárosnak” nevezte Vlagyimir Putyint, aki „nem maradhat hatalmon” – írja a Politico.

Macron a France 3 televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy arra összpontosít, hogy diplomáciai úton segítsen közvetíteni a Kijev és Moszkva közötti tűzszünetet, amelyet az orosz csapatok teljes kivonása követne.

„Ha ezt akarjuk elérni, nem eszkalálhatunk sem szavakban, sem tettekben” – mondta Macron.

Visegrád 24 on Twitter: „BREAKING:Macron is criticizing Biden for calling Putin „a butcher”. The French president says it’s not constructive.”I would not use that kind of language. If a ceasefire is to be brokered, we must not escalate – neither through words nor actions.” pic.twitter.com/REzBTzJWc5 / Twitter”

BREAKING:Macron is criticizing Biden for calling Putin „a butcher”. The French president says it’s not constructive.”I would not use that kind of language. If a ceasefire is to be brokered, we must not escalate – neither through words nor actions.” pic.twitter.com/REzBTzJWc5

Biden a jelentések szerint eltért a forgatókönyvtől szombaton egy lengyelországi beszéd során:

„Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon” – mondta Biden, ami után a Kreml szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a személyes sértegetések nem sokat segítenek a kétoldalú kapcsolatokon.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter azóta azt mondta, hogy nem igaz, hogy Washington rezsimváltásra törekszik Oroszországban.

Macron megjegyzései visszhangra találtak Nagy-Britanniában: Nadhim Zahawi brit oktatási miniszter a Sky News műsorában azt mondta, hogy az orosz népnek kell eldöntenie, ki vezesse őket.

„Szerintem ez az orosz népen múlik” – mondta Zahawi a műsorszolgáltatónak arra a kérdésre, hogy a Downing Street szerint Putyinnak távoznia kellene-e a hatalomból. De Oroszország folyamatos ukrajnai agressziója, valamint a nyugati nemzetek bénító szankciói szerepet játszhatnak abban, hogy ki legyen Oroszországban a vezető – tette hozzá az oktatási miniszter.

„Az orosz népnek, úgy gondolom, eléggé elege van abból, ami Ukrajnában történik, ebből az illegális invázióból, a saját megélhetésük tönkretételéből, a gazdaságuk összeomlik körülöttük, és szerintem az orosz nép fogja eldönteni Putyin és cimborái sorsát” – mondta.

Az oroszországi „rezsimváltás” nem amerikai politika – mondta vasárnap az Egyesült Államok NATO-nagykövete.

Julianne Smith nagykövet a Fox News Sunday című műsorában elmondta, hogy Biden lengyelországi kijelentése nem arra irányult, hogy Vlagyimir Putyin elnök megbuktatását követelje Oroszországban.

Hozzátette: „De azt hiszem, abban mindannyian egyetértünk, hogy Putyin elnököt nem lehet felhatalmazni arra, hogy háborút folytasson. Előre megfontolt, provokálatlan konfliktusban támadta meg Ukrajnát”.

MTI/EPA/Olivier Hoslet