A Duna-parti cipőknél tartottak demonstrációt az ukránok

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter délután a Facebookon számolt be arról, hogy Budapesten vasárnap a Mariupolban meggyilkoltak emléke előtti tisztelgésből, demonstrálók cipőket helyzetek el a Duna-parti holokauszt-emlékműnél – írja a Mandiner.

„Ma háromszáz pár kopott cipő jelent meg a bronzszobor mellett. Legalább 300 nő, gyermek és idős ember emlékére, akiket egy orosz légibomba ölt meg”

– olvasható az ukrán külügyminiszter bejegyzésében.

A politikus posztjában azt írta, Oroszország jelenleg „olyan barbárságot visz végbe”, amelyet Európa a második világháború óta nem látott.

Nem sokkal később Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége is közleményt adott ki, ebben azt írják, hogy az Egység Ukrán Egyesület szervezte az akciót a Cipők a Duna parton holokauszt-emlékműnél, azoknak az áldozatoknak az emlékére, akik Mariupolban vesztették életüket.

Az nagykövetség a Facebookon posztolt közleményben így fogalmaz:

„Képzeljék el, hogy majdnem 30 napig folyamatos ágyúzás és bombázás alatt állnak. Képzeld el, hogy a városban nincs fűtés. Nincs gyógyszer. Nincs víz. Nincs élelmiszer”

A Mandiner eredeti teljes cikke itt olvasható.

Az ukránok szerint orosz bombatalálat ért egy holokauszt-emlékművet

1941-1942 között becslések szerint 15 ezer zsidót öltek meg és temettek tömegsírokba a Harkiv város melletti szakadékban.