Nő a feszültség a Kaukázusban, az azeri erők átlépték az érintkezési vonalat

Újra nő a feszültség Azerbajdzsán és Örményország között, mivel az azerbajdzsáni erők átlépték a 2020-as konfliktus után meghatározott érintkezési vonalat; Örményország azzal vádolja Azerbajdzsánt, hogy megszakította az országba irányuló gázszállításokat – írja a The Jerusalem Post.

Hegyi-Karabah Köztársaság csütörtök este arról számolt be, hogy az azerbajdzsáni erők átlépték a 2020-as háború után meghatározott érintkezési vonalat Parukh falu irányában. Az első jelentések szerint az erők behatoltak Parukhba és a környező területekre.

A közeli Khramort faluból biztonsági okokból evakuálták a nőket és a gyerekeket, a de facto köztársaság kormánya nyugalomra intette a lakosságot, mivel a helyzet az érintkezési vonal többi részén stabil maradt.

Csütörtök estére az orosz békefenntartók tárgyalásokat folytattak az azerbajdzsáni erőkkel, és az azerbajdzsáni csapatok mozgása megállt, bár nem hagyták el a területet.

Azerbajdzsán védelmi minisztériuma visszautasította a jelentéseket.

„A helyzetet örmény források mesterségesen eltúlozzák. A cél olyan légkör kialakítása, amely szándékos hisztériát válthat ki, összezavarhatja és félrevezetheti a közvéleményt. Aggodalomra vagy pánikra nincs ok.”

A védelmi minisztérium ugyanakkor nem tagadta egyértelműen, hogy az azerbajdzsáni erők átlépték volna-e az érintkezési vonalat.

Az elmúlt napokban az örmény hatóságok arról számoltak be, hogy Azerbajdzsán elvágott egy földgázvezetéket az Hegyi-Karabah Köztársaságba. A vezeték, amely az Azerbajdzsán által ellenőrzött területen halad keresztül, a múltban egy robbanásban megsérült, és Azerbajdzsán javította meg, aki Örményország szerint egy szelepet is szerelt a vezetékre.

Az ukrajnai háború lángba boríthatja a Kaukázust és a Közel-Keletet is

„Sajnos, ami Ukrajnában történik, az nem marad Ukrajnában” – véli Michael Rubin Közel-Kelet szakértő.

Hétfőn a vezetéket elzárták, és ezzel rendkívül hideg időjárási körülmények és hóesés közepette megszüntették a földgázellátást a Hegyi-Karabah Köztársaságba.

Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy Hegyi-Karabah „humanitárius katasztrófa szélén áll”.

Pashinyan azzal érvelt, hogy Azerbajdzsán megpróbálja háborúba rángatni Örményországot, hangsúlyozva, hogy a vezetéket közvetlenül azután zárták le, hogy Örményország jóváhagyását fejezte ki az Azerbajdzsán által felajánlott békeprogram-javaslatokkal kapcsolatban, és érdeklődést mutatott a béketárgyalások előrehaladása iránt.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtök este a RIA Novosztyi szerint a feszült helyzetről, valamint más, közös kérdésekről tárgyalt Suren Papikjan örmény védelmi miniszterrel.

Azerbajdzsán és Örményország között 2020-ban valamivel több mint egy hónapig tartó háború tört ki a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban és a közeli területeken, amely egy új érintkezési vonal meghúzásával ért véget. A háború óta szórványos összecsapásokról számoltak be a vonal mentén.

Mit keres Izrael a Dél-Kaukázusban?

Az Azerbajdzsán és Izrael közötti együttműködés éveken át alacsony médiafigyelem mellett zajlott, azonban nemrég a második hegyi-karabahi háború kapcsán (igaz csak rövid időre) újra a nemzetközi érdeklődés homlokterébe került. Hende Olivér írása.