A magyar maffia ölhette meg az LGT gitárosát

A Los Angelesben működő magyar maffia parancsára ölhették meg Barta Tamást, az LGT legendás gitárosát a nyolcvanas években – derül ki egy Bornemissza nevű ügynök most nyilvánosságra hozott jelentéséből, amelyet a Siess haza, vár a mama című, meglehetősen hányattatott sorsú dokumentumfilm készítői találtak kutatómunkájuk során – írja a 24.hu

Barta 1982-ben halt meg Los Angelesben rendkívül gyanús körülmények közt, ám halálát hivatalosan öngyilkosságnak nyilvánították. Ennek ellenére több teória is terjed attól, ki és hogyan ereszthetett két golyót az LGT gitárosába, most újabb információ látott napvilágot a négy évtizeddel ezelőtti halálesetről.

Előkerült ugyanis a Belügyminisztérium III/II-5C. alosztályának egyik jelentése, amelyben egy bizonyos Bornemissza fedőnevű ügynök és tartótisztje Lestány Tibor rendőr hadnagy megbeszélésének leirata olvasható, amelyre kicsivel több mint egy héttel Barta halála után, 1982. február 24-én a Budapest Szállóban került sor. A „Szigorúan Titkos!” és „Különösen Fontos!” jelzésekkel ellátott jelentésben az áll, hogy Bornemissza találkozott a helyi magyar maffia vezérével, Szendrő Öcsivel, akinek emberei rá pisztolyt fogva vallatták arról ki küldte őt. Végül elengedték, ám azt már ekkor megtapasztalta, hogy nem válogatnak a módszerekben. A jelentés így folytatódik:

Így például hazaérkezését megelőzően gyilkolták meg Barta Tamást az LGT volt szólógitárosát. Barta disszidálását követően Szendrő egyik vállalkozásánál állt alkalmazásban, de néhány hónapja bejelentette önállósulási szándékát. Szendrőék ebbe nem egyeztek bele, s döntöttek végleg Barta sorsáráról.

A teljes cikk itt olvasható. 

Ki ölhette meg az LGT sztárgitárosát?

Kultúrtörténeti emlékfilmnek indult, de lehet, hogy folytatásos krimi-dokumentummá érik Hajdú Eszter legújabb alkotása. Interjú a holokauszt-traumával küszködő anya egyetlen fiáról, Barta Tamásról, az LGT egykori szupersztárjáról.