Világméretű demonstrációra szólít fel Zelenszkij

Világméretű tiltakozásra szólította fel szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a világ polgárait, arra biztatva, hogy vonuljanak az utcára, tiltakozzanak országa orosz megszállása ellen.

„Ukrán jelképekkel vonuljatok fel, hogy megvédjétek Ukrajnát, a szabadságot, az életet” – mondta Zelenszkij egy angol nyelvű videóüzenetben. „Találkozzatok a tereken, az utcákon, mutassátok meg magatokat és hallassátok a hangotokat!”

Az orosz invázió egy hónapos évfordulójának előestéjén tartott tüzes beszédében Zelenszkij  felszólította a világot, hogy „március 24-től szálljon szembe a háborúval”.

„Szólaljatok meg, demonstráljatok irodáitokból, otthonotokból, iskoláitokból és egyetemeitekről, demonstráljatok a békéért!” – hangoztatta.

Több száz civil halt meg, több százan megsebesültek, és több mint hárommillió ember menekült el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország február 24-én támadást indított.

Magyarországra is új harccsoportokat telepít a NATO

A szervezet főtitkára kijelentette: el kell kerülni, hogy Oroszország ukrajnai háborúja nukleáris konfliktusba torkolljon Moszkva és a Nyugat között.