Az Izraelben lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények 82%-a arabok követik el

Bár Izraelben a halálos fegyverrel elkövetett bűncselekmények túlnyomó többségét arab állampolgárok követik el, csak kis részük kerül rács mögé.

Az Izrael Hayomban ma reggel közzétett hivatalos rendőrségi adatokból kiderül, hogy a 2021-es naptári évben Izraelben elkövetett lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények 82%-át arab izraeliek követték el. A közzétett adatok a tegnap, négy halálos áldozattal járó Beer Sevá-i késes támadás másnapján különös jelentőséggel bír.

Az adatok szerint a 2020-2021 közötti időszakban 3630 halálos fegyverrel elkövetett bűncselekményt jegyeztek fel; ebből 2966 esetben a zsidó állam arab állampolgárai vettek részt.

A riasztóan magas esetszám ellenére azonban a rendőrségnek és az állami ügyészségnek továbbra is nehéz dolga van, amikor a veszélyes bűnözők rác mögé juttatásáról van szó. Az arab izraeliek ellen fegyverrel elkövetett támadások közül mindössze 119 esetben született vádemelés (4,1%).

A különbség különösen szembetűnő amikor Izrael zsidó származású lakosai által elkövetett támadásokkal kerül összehasonlításra: az ország zsidó állampolgárai ellen 58 esetben emeltek vádat fegyverrel kapcsolatos vádak miatt, ami az összes ügynek mindössze 9,7%-át teszi ki ugyanebben az időszakban.

Négy izraelit késeltek halálra Beer Seván — videó

A támadó egy Hura városából származó izraeli beduin, aki korábban már ült izraeli börtönökben.