A floridai kormányzó szerint nem a transznemű, hanem a női úszó nyert

Ron DeSantis floridai kormányzó sajtótájékoztatón jelentette be: hivatalos kormányzói nyilatkozatot ad ki arról, hogy Emma Weyant olimpiai ezüstérmes úszóbajnok, a Florida állambeli Sarasota város szülötte volt a valódi győztese egy múlt heti 500 méteres gyorsúszóversenynek a Női Úszó és Műugró Bajnokságon, annak ellenére, hogy Weyant a második helyen végzett a férfinak született Lia Thomas, transznemű sportoló mögött.

Emma Weyant, aki jelenleg elsőéves egyetemista a Virginiai Egyetemen, 4:34.99-es idővel ért célba múlt csütörtökön, amivel végül Thomas mögé került.

„Nézzük meg jobban, mit csinál az amerikai egyetemi atlétikai szövetség (NCAA), amikor megengedi, hogy gyakorlatilag férfiak versenyezzenek a női sportversenyeken: ebben az esetben egy női úszóversenyen ott volt az első számú női versenyző Sarasotából, aki egész pályafutása alatt abszolút szupersztár volt, és ezután [azt mondják, hogy] Weyant csak ezüstérmes lett” – fejtegette DeSantis.

„Az NCAA lényegében megpróbálja elérni, hogy tönkretegye a női sportversenyeket. Megpróbálja aláásni a versenyek integritását, és valaki mást koronáznak meg női bajnokként, ami szerintünk nem helyes. Floridában úgy gondoljuk, hogy ez a floridai sportoló megérdemli, hogy elismerjük, ezért kormányzói nyilatkozatot adunk ki, miszerint Emma volt a leggyorsabb úszónő a gyorsúszás 500 méteres távján, mert megérdemli” – tette hozzá a floridai republikánus kormányzó.

Mindeközben a The Federalist Papers konzervatív amerikai hírportál online cikkében arról tudósított, hogy György Réka magyar olimpikon úszónő, aki jelenleg a Virginiai Műszaki Egyetem ötödéves egyetemi hallgatója, nyílt levelet tett közzé Instagram oldalán, amelyben élesen bírálta az NCAA döntését, amely lehetővé tette, hogy Lia Thomas transznemű úszó a Pennsylvaniai Egyetem sportolójaként részt vehessen a női úszóversenyen.

György Réka, aki a 2016-os Rio de Janeiro-i olimpiai játékokon a hátúszás 200 méteres távján szerepelt, azért kritizálta a szervezetet, mert „az NCAA szabályai lehetővé tették, hogy [Lia Thomas] versenyezhessen ellenünk, akik biológiai értelemben is nők vagyunk”.
A magyar úszónő hangsúlyozta: csak remélni tudja, „hogy az NCAA-nak végre felnyílik a szeme, és a jövőben megváltoztatja ezeket a szabályokat”.

Az amerikai lap szerint György Réka az első egyetemi úszónők egyike, aki nyíltan felszólalt a transznemű Lia Thomas női versenyeken történő indulása ellen. Amerikai sajtójelentések szerint egyébként még Thomas egyetemi csapattársait sem nyűgözte le a transznemű sportoló teljesítménye.

Egy magyar úszónő tiltakozott, amiért biológiai férfi ellen kell úsznia

György Réka egy versenyszámban indult Lia Thomas transz úszóval, és tiltakozását fejezte ki azon szabályok ellen, amik ezt lehetővé tették.