Nem engedik ki Ukrajnából a hadköteles transznemű nőket

Az ukrajnai transznemű közösség tagjai nehezen tudnak elmenekülni az országot bombázó Oroszország elől — panaszkodnak LMBTQ+ aktivisták az Euronewsnak.

Elmondásuk szerint egyeseket azért tartóztatnak fel a határon, mert az útlevelükben vagy személyazonosító okmányaikban szereplő nemi megjelölés nem egyezik a tényleges nemükkel.

Az aktivisták szerint mind a transznemű férfiak, mind a nők szembesülnek a problémával, de ez utóbbiaknak különösen nagy gondot okoz.

Ukrajna ugyanis megtiltotta a katonakorú férfiaknak, hogy elhagyják az országot.

„A helyzet nagyon nehéz, mert az LMBTQ+ közösség már a háború kitörése előtt marginalizálva és diszkriminálva érezte magát”

— mondta Igor Medvid, a HPLGBT egyik koordinátora.

„Sokan azt mondják, hogy amikor megpróbálták átlépni a határt, a határrendőrség és a határőrök az útlevélben szereplő nemi megjelölés alapján döntenek… és ezt a törvényes transzfóbia újabb példájának tekintjük.”

Bár az ukrajnai LMBTQ+ aktivisták az elmúlt néhány évben előrelépéseket tettek, a transznemű emberek számára még mindig számos akadály áll fenn.

2017 előtt a transz közösség tagjainak egy bizonyos időt felügyelet alatt elmegyógyintézetben kellett eltölteniük, mielőtt elkezdhették volna az átváltozást.

Bár ezt a követelményt azóta eltörölték, az embereknek még mindig előírnak egy ambuláns pszichiátriai vizsgálatot ahhoz, hogy megváltoztassák a nemi megjelölésüket, ami kórházi fekvőbeteg-ellátáshoz vezethet.

Emellett „visszafordíthatatlan orvosi beavatkozáson” kell átesniük.

Ezek miatt akadályok miatt sokan nem rendelkeznek az ország elhagyásához szükséges megfelelő dokumentumokkal.

‘Lawful transphobia’ stopping Ukraine’s trans community from fleeing

„Many people say that when they attempted to cross the border, the border police and the border guards are making their decision based on the gender marker i…

Néhányan közülük kétségbeesett lépésekhez folyamodtak, például az okmányaik elvesztéséhez, hogy megpróbáljanak átjutni a határon, bár ez nem ajánlott.

„Két transz szervezet van Ukrajnában, és mindkettő azt tanácsolja az embereknek, hogy ne veszítsék el az irataikat. És hogy ne használják ezeket az illegális módszereket, például a megvesztegetést, mert az embereket csak elkapják és börtönbe zárják”

– mondta Anastasiia Yeva Domani, a Cohort nevű civil szervezet ügyvezetője.

„Ez csak ront a helyzeten. Mert ha a dokumentumai elveszettként kerülnek be az adatbázisba, az csak további problémákat fog okozni”.

Ehelyett azt tanácsolja, hogy az emberek költözzenek az ország nyugati részeibe, hogy kivárják a harcokat.

Szervezete segítséget nyújt azoknak is, akik Ukrajnában maradnak, például

hormonokat azoknak, akik nem a frontvonalon vannak.

Más aktivisták humanitárius folyosót szorgalmaznak, hogy a transz közösség tagjai elhagyhassák az országot.

Egy magyar úszónő tiltakozott, amiért biológiai férfi ellen kell úsznia

György Réka egy versenyszámban indult Lia Thomas transz úszóval, és tiltakozását fejezte ki azon szabályok ellen, amik ezt lehetővé tették.