Látványos oktatási programmal nyitott az Élet Menete Alapítvány új klubja

A Neokohn munkatársa

Nagykorúvá érett a holokauszt emlékezetét közösségi aktivitásokkal is ápoló Élet Menete Alapítvány, amelynek új otthonát pénteken avatták Budapesten: egy szobrászati kiállítás megnyitója mellett új interaktív oktatási programot is bemutattak.

2004-ben, 18 évvel ezelőtt indult Magyarországon a Nemzetközi Élet Menete szervezet (International March of the Living) mára több mint 60 országban jelen lévő hazai kezdeményezése. Gordon Gábor a kezdetek óta motorja az alapítványnak. Az elmúlt években minden tavasszal – leszámítva a koronavírus járványa miatt az utóbbi két esztendőt – ő és Verő Tamás rabbi indították a több ezres tömeget vonzó fővárosi felvonulást.

Az alapítványra Gordon úgy tekint, mint a hatodik gyermekére, amelynek nevelése közben „már tucatnyi ember kopott ki” mellőle, de kiemelten méltatta feleségét, aki a kezdetek óta szolidáris vele és nagy támasza munkájában — adott vallomást nyitóbeszédében az Élet Menete vezetője, aki köszöntőjében elsősorban a háláját fogalmazta meg minden meghívott partnerük felé.

Gordon Gábor az Élet Menete Alapítvány vezetője

Jutott a laudációból a szervezetet befogadó 13. kerület polgármesterének, Tóth Józsefnek, de kiemelt figyelmmel fordult a svéd, az izraeli, az amerikai és a magyar állam megjelent képviselői felé is. Természetesen a közelmúltban 94. születésnapját ünneplő holokuszt-túlélő, Forgács János, és a sok hazai zsidó szervezetet támogató Mazsök és vezetője, Szabó György sem maradhattak ki az elismerő szavakból.

Sokan azt hiszik, hogy évente egy budapesti és egy lengyelországi menet szervezésével foglalakozunk csak, pedig ez nem így van. Több programunk is van, állandó és utazó kiállításaink, adománygyűjtő, humanitárius akcióink, rendezvényeink, edukációs továbbképzéseink is

— mondta Gordon a rendezvényen, amely hivatalos megnyitója volt Fekete László szobrászművész kiállításának is. A sok tucatnyi koponyát ábrázoló kerámiaszobrok személyes indíttatásból készültek. Erről a művész beszélt, aki munkáját a holokausztban elpusztított „kisbabák, embriók, magzatok és terhes nők emlékének”, és saját életmentő szülei emlékének ajánlotta.

Fekete László szobrai

A különleges szoborcsoportot, amely Fekete szerint mindezidáig elsőként hívja fel a figyelmet a három-négyszázezer elpusztított életre, egy hónapon keresztül lehet megtekinteni a szervezet új, Váci úti klubhelyiségében.

A pénteki bemutató tartogatott egy másik különlegességet is: ismertették a szervezet új, több hónapja készülő interaktív oktatási programját, amely a klubhelyiségen belül lesz képes látványos keretek között ismertetni azt, amit korábban egy-egy auschwitzi látogatás volt képes.

Egy 32 négyzetméteres terepasztalt rendeztek be a szervezet egyik szobájában, amely makettként szemlélteti a haláltáborok valóságát megrázó, élethű birkenaui cselekmények ábrázolásával.

Mint azt a program egyik szakmai felelőse, Pécsi Tibor ismertette: a Covid-kreálta kényszerhelyzet – amelynek köszönhetően elmaradtak a szervezetek nemzetközi eseményei is – inspirálta ezt a programot, amely akár már jövő héttől, időpotegyeztetés alapján látogatható minden érdeklődőnek. Az edukációs programot saját szakértőkkel, időnként a szervezethez köthető holokauszt-túlélőkkel vagy egyéb szakemberekkel képzelik megvalósítani, és középiskolákból próbálnak majd érdkleődőket toborozni.

Interaktív oktatási terepasztal

Az Élet Menete Alapítvány idei legnagyobb hazai rendezvénye nagyjából Fekete László szobrászművész kiállításának végeztével, április 24-én lesz. A budapesti felvonulást két év kényszerszünet után rendezik ismét meg. Ahogy a rendezvényen megjelent nemzetközi igazgató, Aharon Tamir elmondta, a jelenlegi ukrán-orosz konfliktus miatt a lengyelországi éves rendezvényük idén egy jóval szerényebb esemény lesz.

Az idei budapesti Élet Menete felvonulás egy új útvonalon szerveződik, ahogy ebben a videóban is látszik, a menet a pesti oldalon a Gogol utca és az Újpesti rakpart sarkáról indul és a Margitszigeten ér véget a program. Úgy tudjuk, idén is több híres művész vállalt fellépést a rendezvényen. Például Oláh Ibolya is, aki nemrég egy országos dalverseny győztese lett.

Mazal Tov, Élet Menete!

Akinek a cicesz a páncélja Ukrajnában — beszélgetés egy kárpátaljai Alföldivel

Bemutatunk egy magyar zsidó fiatalembert, aki családja kimenekítése után reméli azt, hogy még akár Purim előtt véget érhet Putyin háborúja.