Iránnak 3 ezer ballisztikus rakétája van, amellyel célba veheti Izraelt

Kenneth McKenzie amerikai tábornok Irán rakétaarzenálját nevezte a térség biztonságát fenyegető legnagyobb veszélynek – írja a Jerusalem Post.

„Irán több mint 3 ezer ballisztikus rakétával rendelkezik, amelyek közül sok elérheti Izrael államot”

– közölte kedden Kenneth McKenzie tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának parancsnoka.

McKenzie, aki hamarosan nyugdíjba vonul a hadseregtől, a múlt héten Izraelben járt, és megbeszéléseket folytatott Naftali Bennett miniszterelnökkel, Beni Ganz védelmi miniszterrel és az IDF vezérkari főnökével, Aviv Kohavival.

„Katonai szinten nagyon aggaszt a ballisztikus rakétaprogramjuk figyelemre méltó növekedése és hatékonysága is”

– mondta McKenzie az amerikai szenátus fegyveres erők bizottsága előtt.

„Több mint 3 ezer különböző típusú rakétájuk van, amelyek közül néhány elérheti Tel-Avivot”

– mondta McKenzie a szenátusi bizottság kérdésére válaszolva.

„Egyelőre Európát azonban nem érheti el egyik sem”.

Mckenzie elmondta a bizottságnak, hogy az elmúlt 5-7 évben Irán jelentős összegeket fektetett be ballisztikus rakétaprogramjába.

Az ukrajnai háború emlékeztető Izraelnek, hogy csak magára számíthat

A Kijev felett repülő orosz harci gépek emlékeztetnek arra, hogy Izraelnek mindig fel kell készülnie, hogy megvédje magát. Méghozzá egyedül.

Az amerikai CENTCOM az előre megírt nyilatkozatban úgy értékelte, hogy Irán Szíriát és Irakot továbbra is ellátási útvonalként és felvonulási területként fogja használni „Izrael elleni hadjáratára”. Részben azért, hogy felfegyverezze libanoni proxyját, a Hezbollahot. Tavalyi becslések szerint a Hezbollah 130.000-150.000 rakétával rendelkezik, amelyeket izraeli területre is eljuttathat.

„Irán drónokkal, valamint ballisztikus és cirkálórakétákkal fegyverezte fel jemeni csatlósait, a húszi lázadókat”

– írta a tábornok.

A húszik is ellenséges érzelmeket táplálnak Izraellel szemben, és korábban azt mondták, hogy csatlakoztak az „Izrael-ellenes” fronthoz. Az iráni rakétákat és drónokat az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia elleni támadásokra is használták.

McKenzie szerint Izrael két évvel ezelőtti áthelyezése a CENTCOM-hoz számos stratégiai lehetőség előtt nyitotta meg a kapukat – többek között azáltal, hogy a CENTCOM szorosabban összehangolhatja regionális partnereit a közös fenyegetésekkel szemben, mint amilyeneket például Teherán jelent.

A tábornok elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett, és támogatja Izrael önvédelemhez való jogát, és

„a CENTCOM továbbra is támogatni fogja Izrael katonai kapcsolatainak bővítését a regionális partnerekkel, kiképzések, közös gyakorlatok és egyéb védelmi együttműködési erőfeszítések révén”.

A Pentagon a Központi Parancsnokság alá helyezte Izraelt

Izrael kikerül az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának hatásköréből, ami segítheti azt, hogy a közel-keleti régió államai eredményesebben léphessenek fel Iránnal szemben.