Ukrajnai ortodox egyház vezetője: „Az orosz megszállók megölése nem bűn”

Az orosz katonák megölése nem bűn – jelentette ki I. Epifániosz ukrán metropolita, az ukrán ortodox egyház feje hétfőn egy táviratban, amint arról az Ukrinform ukrán állami média beszámolt.

„Mi, mint nemzet, nem kívánjuk a halált szomszédainknak” – mondta Epifániosz az Ukrinform szerint. „Mivel azonban a mi földünkre jöttek, mi megvédjük azt. Az önvédelem pedig nem bűn”.

Az érsek megáldotta az ukrán népet az Oroszország elleni harcban.

Az érsek nem először nyilatkozott az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatban, egy korábbi, február végi nyilatkozatában azt állította, hogy „az antikrisztus szelleme működik Oroszország vezetőjében”.

Azt állította, hogy a „jelek” erre mutatnak, tekintettel „a kevélységre, a gonosz iránti odaadásra, a kegyetlenségre [és] a hamis vallásosságra”.

Ilyen „volt [Adolf] Hitler náci vezető a második világháború idején” – állította Epifániosz: „Ez az, amivé [Vlagyimir] Putyin orosz elnök mára vált”.

Orosz szankciók – mi lenne Izraellel egy hasonló helyzetben?

Dan Perry a The Jerusalem Post oldalán játszott el a gondolattal, vajon mekkora sikerrel helyezhetne nyomást a nemzetközi közösség Izraelre a szankciók eszközeivel.