Kuncogó diplomácia — Kamala Harris körútja Kelet-Európában

„Egyesek szerint a kormányunkat irányító emberek azért küldték Kamala Harrist Kelet-Európába, hogy esélyt adjanak neki arra, hogy a nemzetközi kapcsolatok terén csillogjon” – írja Roger Kimball a Spectator World oldalán. 

„Itt vagyok, itt állok. Az északi szárnyon… a keleti szárnyon… arról beszélünk, hogy mi az, amink van a keleti szárny és a NATO-szövetségeseink tekintetében” –  mondta Kamala Harris Lengyelországban.

„A sajtótájékoztató még rosszabb lett, sokkal rosszabb. Arra a komoly kérdésre, hogy az Egyesült Államok hajlandó-e „külön juttatást nyújtani az ukrán menekültek számára”, Harris felnevetett, Duda elnökre nézett, és azt mondta: „Egy barát a szükségben valóban barát”. Ezután jött a kuncogás”

– írja Kimball.

Ez csütörtökön volt. Pénteken már Romániába ment tovább az alelnök, ahol újabb sajtótájékoztatót tartott, ezúttal Klaus Iohannis román elnökkel. Egy riporter megkérdezte: „Meddig kell az amerikaiaknak számítaniuk – meddig kell felkészülniük – erre a történelmi inflációra és néhány példátlan benzinárra?”

„Kitűnő kérdés! Az alelnök, aki egy szívdobbanásnyira van a világ leghatalmasabb hivatalától, így válaszolt a kérdésre. Először is könyörögve nézett Iohannis elnökre. Talán ő megmenti őt? Csak egy kis lökést, egy kis mentőövet. A férfi visszamosolygott, de nem. Végül is az ő kérdése volt” – írja Kimball hozzátéve, hogy végül össze-vissza beszélt a térképről milyen sebezhető a régió stb. azonban a kérdést kikerülte.

A szerző szerint ezt még Joe Biden sem tudná felülmúlni.

„Néhány „aljas ember” a 25. kiegészítést hozta fel, amikor Joe Biden neve felmerült, és jó okkal. De néhányan elgondolkodtunk azon, hogy vajon Kamala Harrisre is alkalmaznák-e azt. Megértem, hogy ez jogi bonyodalmakkal járna, de ezért teremtett Isten ügyvédeket, hogy ezeket a dolgokat elrendezzék”

– írja Kimball.

„Mindenesetre el kell gondolkodnom azon, hogy a hatalmon lévők – a Joe Biden zsinórjait mozgató bábjátékosok – nem azért küldték-e Kamala Harrist Kelet-Európába, hogy segítsenek fényezni az imázsát, hanem inkább azért, hogy megalázzák. Annyira nyilvánvalóan, annyira fájdalmasan nem volt a helyzet magaslatán” – teszi hozzá a szerző.

Fotó: EPA/ROBERT GHEMENT

A világrend omladozik, de Joe Biden „optimistább, mint valaha”

Amerika a normalitáshoz való visszatérés helyett egy új világrendre ébredt. Hajdú Tímea véleménycikke.