Marco Rubio kiállt Magyarország és Lengyelország mellett

Marco Rubio floridai szenátor a Twitteren bírálta az Európai Unió Magyarország és Lengyelország elleni jogállami intézkedéseit az ukrajnai háború közepette.

„Lengyelország milliónyi, Magyarország több százezernyi menekültet fogad be, akik totalitárius háborús bűnös elől menekülnek”

– fogalmazott Twitter-bejegyzésében a befolyásos republikánus politikus.

A mikroblogban Rubio emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió éppen akkor tartja megfelelőnek a pillanatot anyagi források visszatartására a jogállami feltételekre hivatkozva, amikor ez a két ország ukrán menekültek millióit fogadja be.

„Az EU valamiért azt gondolja, most van itt a legmegfelelőbb ideje annak, hogy pénzügyi büntetést szabjon ki rájuk, mert nem felelnek meg az ő definíciójuk szerinti demokráciának”

– írta Rubio.

A floridai szenátor a bejegyzéséhez csatolta a BBC brit médiaszolgáltató februári tudósítását arról, hogy az EU Bírósága elutasította a jogállamisági mechanizmus ellen Lengyelország és Magyarország által benyújtott keresetet.

Kaczyński: Nem fogunk lealacsonyodni és behódolni a németeknek!

A lengyel kormánypárt vezetője azt nyilatkozta, hogy egyes országok „nem lelkesednek azért, hogy az EU-ra egy német negyedik birodalom épüljön”.