Politico: Putyinhoz utazott közvetíteni Gerhard Schröder volt német kancellár

Moszkvába utazott Gerhard Schröder volt német kancellár, hogy megpróbáljon közvetíteni Vlagyimir Putyin orosz elnöknél az Ukrajna ellen indított háború ügyében – jelentette csütörtökön a Politico amerikai hírportál európai kiadása.

Gerhard Schröder az ukrán fél kérésére keresi fel a barátai közé tartozó orosz elnököt – mondta Matthew Karnitschnig, a Politico főmunkatársa.

Hozzátette, hogy a német szövetségi kormányt tájékoztatták Gerhard Schröder moszkvai útjáról.

Szintén a Politico európai kiadása írta meg a napokban, hogy a volt kancellár körül állami alkalmazottként dolgozó stáb mind a négy tagja felmondott, mert vállalhatatlannak ítélte Schröder véleményét az Ukrajna elleni orosz támadásról.

A volt kancellár az egyik írásában ugyan elítélte a háborút, de hozzátette, hogy „mindkét fél hibázott”, a NATO pedig a hidegháború után véghezvitt keleti bővítéssel provokálta Moszkvát. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) visszavonult politikusa és egykori elnöke azután ítélte el nyilvánosan Oroszország háborúját Ukrajna ellen, hogy hetekig bírálatok özöne zúdult rá az orosz energiaiparban betöltött vállalati tisztségei miatt, amelyekről továbbra sem mondott le.

Gerhard Schröder kormányfőként – az SPD és a Zöldek 1998-2005 közötti koalíciójának vezetőjeként – barátkozott össze Vlagyimir Putyinnal. Hivatali idejében egyik, 2004-es kijelentésével keltett leginkább megdöbbenést: úgy vélte, hogy az orosz elnök „kifogástalan demokrata”.

Az elveszített 2005-ös szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után elvállalta az elnöki tisztséget az Oroszországot és Németországot Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat földgázvezeték megépítésére alapított cég (Nord Stream AG) felügyelőbizottságában, 2017-ben pedig a többségi tulajdonos orosz állam javaslatára a Rosznyefty kőolaj-, és földgázipari társaság részvényesei választották meg ugyancsak felügyelőbizottsági elnöknek.

Egyre több európai uniós döntéshozó szegődik el az orosz gázcégek szolgálatába

A Kremlhez közeli energetikai cégekben egyre több, az uniós politikában otthonosan mozgó egykori európai politikus tűnik fel.