Egy IDF-veterán ukrán civileket képez ki az orosz megszállók elleni harcra

Miközben az orosz erők folytatják ukrajnai offenzívájukat, egy izraeli állampolgár segít a helyieknek az ellenállás megszervezésében – írja a Ynet.

Andrej, az IDF Kijevben élő veteránja megosztja az izraeli katonai szolgálata során szerzett tudását a környékén lakókkal, és biztosítja számukra a szükséges fegyveres kiképzést.

„Segítek megvédeni a környéket, ahol élek, éjszakai járőrözést végzek, tanítom az embereket, hogyan kell használni a fegyvert, és hogyan kell harcolni a környékünkön, ha szükséges”.

Andrej szerint ez nehéz feladatnak bizonyul, mivel a legtöbb helyi lakosnak még soha nem volt része fegyveres konfliktusban, és nincs harci kiképzésük.

„Az itteni lakosság nagy részének fogalma sincs arról, mi az a fegyver és mi az a háború”

– mondta.

„Leginkább az alapokra összpontosítok, amelyek segítenek nekik túlélni szélsőséges esetekben, és használni a saját fegyvereiket. Elmagyarázom nekik, hogyan épül fel a környék, hol tudnak fedezékbe vonulni, mi biztonságosabb és mi nem”.

Andrej azonban megjegyezte, hogy az orosz offenzíva semmiben sem hasonlít ahhoz, amivel az izraeli szolgálata során találkozott.

Az izraeli különleges erők veteránjai is megérkeztek már Ukrajnába

Önkéntesként fognak az ukránok oldalán harcolni az oroszok ellen.

„Annyit elárulok, hogy részt vettem a második libanoni háborúban, az összes ottani bonyolult küldetésben, és az mind gyerekjáték volt ahhoz képest, ami itt folyik.

Körülbelül egy hete szinte kizárólag civileket mészárolnak le, ártatlan embereket. Különösen azokat, akik el akarják hagyni a városokat, akik bőröndökkel és gyerekekkel mennek, és csak a városból akarnak elmenekülni a szomszédos országokba”

– magyarázta az IDF-veterán.

Azt mondja, hogy a legtöbb ilyen atrocitás abból ered, hogy az orosz csapatokat megfelelő felkészülés és ellátmány nélkül vetették bele a csatába.

„Az orosz csapatok félnek, mert magukra hagyták őket, és nincs élelmük. Az élelmük szavatossága lejárt. Nincs mit enniük, és nem tudják, mit tegyenek.

Így hát lövöldöznek, lopnak, betörnek a boltokba és a lakásokba, és elveszik az ártatlan emberek élelmét és kommunikációs eszközeit. Nemrég volt egy eset, amikor egy orosz katona elkérte egy ukrán civil telefonját. Ő nem adta oda neki, ezért a katona lelőtte és elvitte a telefont”

– mesélte Andrej.

Kijev egy gyermekkórház elleni bombatámadással vádolja Oroszországot

A támadás idején elvileg fegyverszünet volt érvényben annak érdekében, hogy a városban rekedt több százezer lakos egy részét evakuálják.