Tudta, hogy Prince unokatestvére ultraortodox rapper Jeruzsálemben?

Zecharya Yishai Levine polgárjogi aktivista, fekete, keresztény családjában született és nőtt fel Minnesotában. Most egy izraeli jesivában tanul.

Néhány perccel azután, hogy befejezte a Ynetnek adott interjúját, Zecharya Yishai Levine már úton volt Angliába, majd Washingtonba, onnan pedig Miamiba.

„Szent körútra indulok” – mondta a 36 éves haredi rapper, aki jelenleg Jeruzsálemben él.

Bár csak két éve él Izraelben, ez volt a leghosszabb idő, amit felnőtt élete során bárhol töltött. „Dávid király volt az első jesiva rapper a történelemben… talán Salamon király volt a második, és azt hiszem, én a harmadik helyért küzdök” – mondta Levine

Levine fekete keresztény közösségben született és nőtt fel Minnesotában, polgárjogi aktivisták családjában, mígnem felfedezte a judaizmust, és ortodox rapper lett, akit úgy ismernek, mint L’Chaim OG.

Afroamerikai származású zsidónak tartja magát, bár elmondása szerint soha nem állt szándékában zsidóvá válni. Istenbe vetett hite soha nem csillapodott, még azután sem, hogy gyermekként rasszizmusnak és igazságtalanságnak volt kitéve.

„Gyerekként a templomban szenvedélyesen ragaszkodtam Istenbe vetett hitemhez” – mondta. „Felnőttként sokat olvastuk a Bibliát, és azt mondtam, ha Isten segít, amikor idősebb leszek, megtanulok héberül, és olyan szuperhős leszek, mint Ábrahám és Mózes”.

„Volt egy rokonom, aki elmondta, hogy a családunk Izraelből vándorolt le Nyugat-Afrikába, hogy mi vagyunk a Biblia népe, és ez motivált az utamon, és azóta is a Tóra és a szentség után vágyakozok” – mondta.

Levine hangsúlyozza, hogy az útja Izraelben sem volt zökkenőmentes, és különösen meglepte a rasszizmus, amellyel találkozott. Elmondása szerint inkább nem beszél a régi traumákat felidéző esetről, de úgy véli, Isten azt akarta, hogy megtapasztalja mindezt, hogy másoknak is segíthessen a hasonló helyzetekben.

Levine első unokatestvére, a 2019-ben elhunyt híres énekes, Prince.

Big Brachas (Blessings) Official Video- L’Chaim OG – Thoughts of a Toiler

The first full length video from L’Chaim OG’s 5th project „Thoughts of A Toiler. The video shows L’Chaim answering the call for chesed (charity) made by Kosh…

„Az egyik legnagyobb zenei hatásom az unokatestvérem volt, akinek a zenéje forradalmi volt, a szövegei pedig inspirálóak” – mondta.

A környék, ahol gyerekként élt az Egyesült Államokban egy régi zsidó negyed volt, amíg a zsidók el nem mentek onnan az polgárjogi harcok után, még a 60-as években.

Levine kötődik fekete gyökereihez és fiatalkori közösségéhez, ami még érdekesebbé teszi a zsidó vallásra való áttérését, hiszen ez is kapcsolódik az afrikai történethez.

Elmondása szerint az emberek nem adnak elég hitelt a rabszolgaság történetének, mivel az hatással van a jövő generációira, és éppen a rabszolgaság és a rabszolgasors gondolatától Levine közel került a Tórához.

Mint mondta, Ábrahámhoz hasonlóan ő is megtette az Istenkereséssel járó utat, és a judaizmus számára olyanná vált, ami „túlmutat egy valláson”, sokkal inkább az isteniséggel való kommunikáció módja. Ez, mint mondta, szabadságot adott neki.

Most már nemcsak jesiva hallgató, hanem népszerű ultraortodox rapper is. Azt mondja, a zene, amit alkot, saját személyes élményeiből fakad. Elmondása szerint a dalszövegeivel igyekszik tudást is nyújtani, hogy az emberek megtalálják az Istenhez vezető hazavezető utat.

„Igazából nem foglalkozom annyira mások ítéletével, tudom, hogy Isten sokkal pontosabban és szigorúbban fog ítélkezni felettem, ezért csak próbálom tisztázni a dolgaimat” — fogalmaz Levine.

Nissim Black hászid rapper világsztár: Isten mindig rajtam tartotta a kezét, soha nem engedett túl messzire menni

Drogdíler az iszlámon és a kereszténységen keresztül érkezett az ortodox zsidóságig, ma a legismertebb fekete-zsidó rapper aki tehetségét Isten és a zsidóság szolgálatába állította. Vasárnap este a Zsinagógák Hete keretén belül lép fel. A ma Izraelben élő hászid rapperrel Megyeri A. Jonatán beszélgetett.