Nem veszi fel a telefont Bidennek Szaúd-Arábia és az Emírségek

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek vezetői hetek óta nem fogadják Joe Biden amerikai elnök hívásait – jelentette szerdán a The Wall Street Journal című lap közel-keleti és amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

A Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös (MBS) és Mohammed bin Zayed al Nahyan Mohammed bin Zayed al Nahyan emírségi sejk azért küldött üzenetet az amerikai elnöknek, mert országukat aggasztják a közelmúltban Jemenből indított, az Irán által támogatott húszi lázadók által vállalt rakéta- és dróncsapásokra adott amerikai válaszlépések.

A két ország a Wall Street Journal szerint csalódott az iráni atomalku körüli tárgyalások állásával kapcsolatban is.

Az alku, amelyet Rafael Grossi, a NAÜ vezetője „nagyon bonyolultnak” nevezett, nem veszi figyelembe a szaúdi és emirátusi biztonsági érdekeket – állították.

Az Egyesült Államok az olajválság megfékezése érdekében igyekszik helyreállítani kapcsolatait a két országgal. Biden kedden bejelentette az orosz olajimport tilalmát, miközben Amerikában a gázárak világszerte történelmi csúcsra emelkedtek.

„Volt némi várakozás a telefonbeszélgetéssel kapcsolatban [Biden és MBS között], de az nem történt meg” – mondta egy amerikai forrás a Wall Street Journal -nek, hozzátéve, hogy a hívás a „a szaúdi olaj csapok megnyitását” volt hivatott elősegíteni.

Ráadásul a közel-keleti olajóriások támogatása egyre fontosabb az USA számára, hogy egységes frontot hozzon létre Oroszországgal szemben annak folyamatban lévő ukrajnai inváziója miatt.

Szaúd-Arábia a jelentés szerint régóta csalódott az Egyesült Államokkal való, állítólag megromlott kapcsolata miatt. A jemeni nagyobb támogatás mellett a szaúdiak állítólag segítséget kérnek saját polgári célú nukleáris programjukhoz, emellett tisztázni szeretnék MBS jogi helyzetét az Egyesült Államokban a Dzsamal Khashoggi meggyilkolása miatt indított perek miatt.

A szaúdi trónörökös a hónap elején a The Atlanticnak adott interjújában a Bidenhez fűződő kapcsolatáról úgy nyilatkozott, hogy „nem érdekli, hogy Biden félreértett-e dolgokat vele kapcsolatban”.

Az elnöknek „Amerika érdekeire kellene összpontosítania” – mondta MBS, hozzátéve, hogy „ugyan nincs joga kioktatni Amerikát, de ugyanez vonatkozik a másik irányba is”.

A trónörökös ugyanakkor azt is megismételte, hogy Rijád célja az Egyesült Államokkal való „hosszú, történelmi” kapcsolat fenntartása és erősítése.

Forrás: The Jerusalem Post

Hogyan veszítsünk el egy háborút három könnyű lépésben?

A Nyugat twitter-csörtető polgárainak hamarosan alkalma lesz újragondolni, hogy milyen szintű szenvedést lesznek hajlandók elviselni Ukrajna érdekében. Robert C. Castel jegyzete.