A Fehér Ház szerint Oroszország vegyi fegyvereket vethet be Ukrajnában

Washington úgy véli, hogy Oroszország azzal vádolja Ukrajnát, hogy az Egyesült Államok támogatásával vegyi és biológiai fegyvereket előállító laboratóriumokat működtet, ami része annak a kísérletnek, hogy megteremtse az alapokat az ilyen tömegpusztító fegyverek Ukrajna elleni bevetéséhez.

A Biden-kormányzat szerdán nyilvánosan figyelmeztetett arra, hogy Oroszország vegyi vagy biológiai fegyverek bevetésére törekedhet Ukrajnában, miközben a Fehér Ház elutasította az orosz állításokat, miszerint illegális vegyi fegyverek kifejlesztésére kerül sor az általa megtámadott országban — írja a ynet.

A héten Marija Zakharova orosz külügyminisztériumi szóvivő – bizonyítékok nélkül – azzal vádolta Ukrajnát, hogy amerikai támogatással vegyi és biológiai fegyvereket fejlesztő laboratóriumokat működtet. Jen Psaki, a Fehér Ház sajtószóvivője „abszurdnak” nevezte Oroszország állítását, és azt mondta, hogy ez része lehet annak a kísérletnek, hogy Oroszország megteremtse az alapokat az ilyen tömegpusztító fegyverek, Ukrajna elleni bevetéséhez.

„Ez az egész egy nyilvánvaló trükk Oroszország részéről, hogy megpróbálja igazolni az Ukrajna elleni további előre megfontolt, provokáció nélküli és indokolatlan támadását”

– tweetelte Psaki szerdán.

„Most, hogy Oroszország ezeket a hamis állításokat tette, és Kína látszólag támogatja ezt a propagandát, mindannyiunknak résen kell lennünk, hogy Oroszország esetleg vegyi vagy biológiai fegyvereket vet be Ukrajnában, vagy hamis zászlós műveletet hoz létre ezek felhasználásával.”

Az USA hónapok óta figyelmeztetett az orosz „hamis zászlós” hadműveletekre, hogy ürügyet teremtsenek az invázióhoz.

A szerdai figyelmeztetés azt sugallta, hogy Oroszország esetleg ürügyet próbál teremteni a két hete tartó konfliktus további eszkalálódásához, amelyben az orosz offenzívát a vártnál erősebb ukrán védők lassították, de nem állították le.

Dmitrij Csumakov, Oroszország ENSZ-nagykövet-helyettese szerdán megismételte a vádat, arra sürgetve a nyugati médiát, hogy foglalkozzon „az ukrajnai titkos biológiai laboratóriumokról szóló hírekkel”.

John Kirby, a Pentagon sajtótitkára szerdán „egy rakás ostobaságnak” nevezte az orosz állítást.

A nemzetközi közösség évek óta úgy értékeli, hogy Oroszország már korábban is használt vegyi fegyvereket Putyin ellenségei, például Alekszej Navalnij és Szergej Szkripal volt kém ellen elkövetett merényletek végrehajtása során. Oroszország támogatja a szíriai Asszad-kormányt is, amely az évtizedes polgárháborúban vegyi fegyvereket vetett be a lakosság ellen.

Egy orosz újságíró kérdésére az állításokról Stephane Dujarric, az ENSZ szóvivője azt mondta. „Jelenleg nincs olyan információnk, amely megerősítené ezeket a jelentéseket vagy az ilyen jellegű laboratóriumokra vonatkozó állításokat”.

„Az Egészségügyi Világszervezetnél dolgozó kollégáink, akik együttműködnek az ukrán kormánnyal, azt mondták, hogy nincs tudomásuk az ukrán kormány olyan tevékenységéről, amely nem állna összhangban a nemzetközi szerződéses kötelezettségeivel, beleértve a vegyi vagy biológiai fegyverekkel kapcsolatosakat is” – tette hozzá Dujarric.

Oroszország régóta terjeszt dezinformációt az amerikai biológiai fegyverekkel kapcsolatos kutatásokról. Az 1980-as években az orosz hírszerzés azt az összeesküvés-elméletet terjesztette, hogy az USA laboratóriumban hozta létre a HIV vírust. Újabban az orosz állami média az ukrajnai és grúziai laboratóriumokban folyó veszélyes kutatásokról terjesztett elméleteket. Az ukrajnai amerikai laboratóriumokról szóló összeesküvés-elméletet a kínai államilag ellenőrzött média is átvette.

Ezért veszélyes ötlet egy repüléstilalmi zóna kialakítása Ukrajna felett

Hiába támogatja az amerikai közvélemény nagy része.