Zelenszkij már lemondana a NATO-ról, a Krímről, és a szakadár területekről is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét párbeszédre szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hangsúlyozva, hogy Ukrajna kész tárgyalni és kompromisszumokat keresni, de nem hajlandó kapitulálni — értesült az Interfax ukrán hírügynökség.

„Mindenekelőtt kész vagyok a párbeszédre, de nem állunk készen a megadásra”

– mondta Zelenszkij az ABC News amerikai televíziós csatornának adott interjújában arra a kérdésre, hogy

Ukrajna kész-e eleget tenni az Oroszországi Föderáció tűzszüneti követeléseinek: megváltoztatni az alkotmányt és megtagadni a NATO-csatlakozást, elismerni a Krímet orosznak, elismerni az úgynevezett LPR/DPR függetlenségét.

„Mert ez nem rólam szól, hanem az emberekről, akik megválasztottak. Ami a NATO-t illeti, elvesztettem az érdeklődésemet a kérdés iránt, miután rájöttünk, hogy a NATO nem kész felvenni Ukrajnát. A szövetség fél az ellentmondásos dolgoktól és az Orosz Föderációval való konfrontációtól”

– tette hozzá.

President Zelenskyy’s exclusive interview with David Muir: ABC News

ABCNews #Ukraine #Zelenskyy ##davidmuirSUBSCRIBE to ABC NEWS: https://bit.ly/2vZb6yPWatch More on http://abcnews.go.com/LIKE ABC News on FACEBOOKhttps://www…

Megjegyezte azt is, hogy Ukrajna nem akar olyan ország lenni, amely „térden állva könyörög valamiért, és mi nem leszünk ilyen ország, én nem akarok ilyen elnök lenni”.

„Én a biztonsági garanciákról beszélek. Úgy gondolom, hogy az ideiglenesen megszállt területekkel, és az el nem ismert köztársaságokkal kapcsolatos pontokban, amelyeket az Orosz Föderáción kívül senki sem ismer el, tudunk tárgyalni és kompromisszumot találni”

– mondta Zelenszkij.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kulcskérdés az, hogy ezeken a területeken hogyan fognak élni azok az emberek, akik Ukrajna részévé akarnak válni.

„Amit tenni kell, az az, hogy Putyinnak el kell kezdenie tárgyalni, párbeszédet kell kezdenie, ahelyett, hogy egy oxigén nélküli információs burokban él. Szerintem éppen ebben a helyzetben van”

– mondta.

Zelenszkij „tiszta nácizmusnak” nevezte az orosz inváziót

Az ukrán elnök amerikai zsidó szervezetek vezetőinek segítségét kérte.