Számítógépesítenék a szavazást Izraelben

Matanyahu Englman állami számvevő szerdán közzétett jelentésében felszólította a Központi Választási Bizottságot, hogy újítsa fel a számítógépes szavazásra való áttérés megfontolását Izraelben.

Izrael azon kevés nyugati ország közé tartozik, ahol nincs számítógépes szavazás. Az izraeliek még mindig úgy szavaznak, hogy borítékba helyezik a papírszavazatokat.

Engleman azt írta, hogy Izraelnek legalább számítógépesíteni kellene a választói adatbázisokat, és a szavazóhelyiségekben a szavazók azonosításának folyamatát. Azt írta, hogy a megfelelő számítógépes rendszerek kiküszöbölhetnék a dupla borítékok szükségességét a levélszavazásnál.

Izraelben a levélszavazás a diplomatákra és más külföldi küldöttekre korlátozódik. Ennek ellenére az ellenőr megállapította, hogy

mintegy 1600 olyan személy szavazott, aki a választás napján nem tartózkodott az országban, nyilvánvalóan úgy, hogy valakit küldtek, hogy szavazzon helyettük, vagy a szavazóhelyiségekben történt szabálytalanságok miatt.

A jelentés szerint a 2020-as, a 23. Knesszet választáson mintegy 78 halott szavazott. A kizárásra került dupla borítékszavazatok csaknem negyedét a szavazóhelyiségek titkárai, vagy a szavazóhelyiségek azon bizottsági tagjai adták le, akiknek hatáskörébe tartozott a szabályos szavazás fenntartása.

Az ellenőr, aki a 2019-es és 2020-as három választás adatait vizsgálta, problémákat talált a Központi Választási Bizottság számítógépes rendszerében, amely 14 éves, és nem hekkelés-biztos. Azt javasolta, hogy tiltsák meg, hogy egy személy dönthessen a szavazatok érvénytelenítéséről, és határozzanak meg olyan új kiberpolitikai irányelveket, amelyek jobban megfelelnek a nemzetközi szabványoknak.

Izrael a demokráciák élmezőnyében

Egy, a múlt héten közzétett felmérés szerint Izrael messze a legdemokratikusabb ország a Közel-Keleten, de megelőzi Spanyolországot, Portugáliát, Olaszországot és az Egyesült Államokat is.