Rekordszinten az üzemanyagárak Amerikában

A benzin országos átlagára az Egyesült Államokban hétfőn minden eddig rekordot megdöntött, és ezzel túlszárnyalva az előző, több mint egy évtizeddel ezelőtt, 2008-ban felállított csúcsot — írja a Daily Wire.

„A benzin országos átlagára ma 4,104 dollárra emelkedett gallononként (mintegy 394 Ft/liter)” – jelentette a GasBuddy. „A korábbi történelmi csúcsot még 2008-ban állították fel, akkor a benzin ára 4,103 dollár volt gallononként, közvetlenül az amerikai nagy recesszió és az ingatlanválság előtt.”

A GasBuddy, egy, az országos üzemanyagárakat gyűjtő weboldal szerint a gázolaj ára valószínűleg megdönti a 4,846 dolláros gallononkénti (465 Ft/liter) rekordot a következő két hétben”.

A lap emlékeztet, hogy a mostani emelkedés dinamizmusa „meghaladja a 2005-ös Katrina hurrikán utáni 49,0 centes heti emelkedést”.

Patrick De Haan, a GasBuddy vezetője elemzője szerint „az amerikaiak még soha nem láttak ilyen magas benzinárakat, és ilyen gyors és meredek emelkedést”.

„E két tény kombinációja még figyelemreméltóbbá és intenzívebbé teszi a helyzetet, az Oroszországgal szembeni bénító szankciókkal, amelyek visszafogják az olajbehozatalt, ami az összes üzemanyag: a benzin, a dízel, a kerozin és még sok más üzemanyag árának masszív megugrását eredményezte” – folytatta. „Ez egy szörnyű helyzet, és nem fog egyhamar javulni. A magas árak valószínűleg nem napokig vagy hetekig maradnak meg, mint 2008-ban, hanem hónapokig. A GasBuddy most arra számít, hogy az éves országos átlag a valaha mért legmagasabbra emelkedik”.

Mindez azért is különösen figyelemreméltó, mert Joe Biden elnök tavaly év végén azzal büszkélkedett, hogy 7 centtel csökkentette a benzin árát.

„Két héttel ezelőtt új intézkedéseket jelentettem be, hogy segítsek a benzinárak csökkentésében” – tweetelte akkor Biden. „Tegnap Kansas Cityben jártam, ahol a benzin átlagára 20 centtel csökkent az egy hónappal ezelőttihez képest. Országos szinten az árak 7 centtel csökkentek és továbbra is csökkennek. Előrelépést értünk el, és folytatjuk a munkát”.

„A Brent nyersolaj ára, amely nemzetközi viszonyítási alap, mintegy 10 százalékkal emelkedett, és vasárnap este elérte a hordónkénti 130 dollárt” – jelentette a The New York Times. „December elején körülbelül 65 dollárba került egy hordó”.

Elon Musk milliárdos vállalkozó pénteken késő este azt mondta, hogy támogatja a amerikai, beföldi olaj- és gázfúrások növelését, hogy ellensúlyozza azokat az energiaproblémákat, amelyekkel az Egyesült Államoknak a Biden-kormányzat politikája és az európai háború miatt kell szembenéznie.

„Utálom kimondani, de azonnal növelnünk kell az olaj- és gázkitermelést. Rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket követelnek” – tweetelte Musk. „Nyilvánvaló, hogy ez negatívan érintené vállalatomat, a Teslát, de a fenntartható energiamegoldások egyszerűen nem tudnak azonnal reagálni, hogy pótolják az orosz olaj- és gázexportot.”

Bármi is történik Ukrajnában, Kína lesz a győztes

Lassan, de biztosan Kína egyre központibb szerepet játszik az ukrán válságban.