Az utolsó pillanatban menekült el Mariupolból Izrael egyik legjobb hokisa

Eliezer Sherbatov, izraeli jégkorongozó még mindig nem tudja elhinni, hogy életben maradt.

A 30 éves sportoló, a Mariupol jégkorongcsapatának tagja még egy bajnoki mérkőzésen akart részt venni a múlt héten, amikor a donyecki Kramatorskban, a donyecki régióban lévő szálloda előtt, ahol ő és csapattársai megszálltak, robbanószerkezet robbant fel – számolt be a ynetnews.

„Hajnali ötkor hangos robajra ébredtem. Soha nem hallottam még ilyen hangos zajt” – mondta a The Sports Network (TSN) honlapjának. „A szoba remegni kezdett. Minden rázkódott. Háború volt” – mondta.

A kezdeti sokk után a mariupoli edző rendkívüli megbeszélésre hívta be a játékosokat. „Srácok, elkezdődött a háború” – mondta. „Azt tanácsolom nektek, hogy maradjatok együtt, de ha az élet mellett döntötök, az rajtatok múlik” – mondta.

Sherbatov és többen úgy döntöttek, hogy a legközelebbi helyi vasútállomásra mennek. A Lévivbe tartó vonat két napot késett.

„Azt mondták nekünk, hogy a vonatokat lövik, és egy másik csapattag, akinek csatlakoznia kellett volna hozzánk, azt mondta, hogy nem készült fel a halálra” – mondta.

„50-50 esélyünk volt arra, hogy életben maradunk. Döntenünk kellett, hogy bemegyünk egy óvóhelyre, és reméljük, hogy senki nem dob be egy gránátot, vagy pedig a vonaton kockáztatunk. Én a vonatot választottam” – mondta.

Miután beszélt az apjával és imádkozott Istenhez, Sherbatov felszállt a vonatra, amely Harkiv és Északnyugat-Ukrajna felé tartott, majd nyugat felé, Kijeven keresztül, mindezt erős orosz támadás alatt.

„Képzeljék el, mit éreztem abban a 24 órában. Halálvonatnak neveztem” – mondta – „mert arra számítasz, hogy bármelyik pillanatban lelőhetnek. A katonaság mindenütt ott volt, de soha nem tudtad, hogy kinek a katonáival találkozol”.

Amikor elérte Lévivot, Sherbatov kapcsolatba lépett Izrael lettországi nagykövetségével és egy izraeli önkéntesekből álló csoporttal, akik elmondása szerint felrakták őt egy idős emberekkel és gyerekekkel teli buszra, amely Lengyelországba tartott.

„A konzulátusról senki sem jött velünk, mert várták, hogy még több ember érkezzen” – mondta. „Ez volt a legnehezebb dolog, amit életemben valaha tettem. Felelős voltam 17 emberért egy élet-halál helyzetben” – mondta Sherbatov.

Amikor visszatért Kanadába, ahol most él, újra találkozott családjával.

„Azt hittem, soha többé nem látom őket” – mondta. „A lányom az ágyában aludt, én pedig megöleltem, és sírtam”.

Sherbatov kevesebb mint két évvel ezelőtt került be a hírekbe Izraelben, amikor aláírt, hogy csatlakozik a lengyel csapathoz Oswiecimben, ahol a náci megszállók felépítették a hírhedt auschwitzi haláltábort.

Szülei Moszkvából vándoroltak be Izraelbe, és ő Rehovotban született, de 2 éves korában Kanadába költözött. Édesanyja és édesapja is lelkes rajongója volt a Montreal Canadiensnek, és a családi legenda szerint csak azután kaptak vízumot, hogy Sherbatov apja bejelentette, hogy fiatal fiából a helyi legendához, Jay Lefflerhez hasonlóan bajnok hokis akar csinálni.

13 évesen Sherbatov visszatért Izraelbe, és csatlakozott a Metullahhoz a helyi ligában. Három évvel később visszatért Kanadába, de 2011-ben európai turnéra indult, ahol Franciaországban, Kazahsztánban, Szlovákiában, Lengyelországban és végül Ukrajnában játszott.

„Nem tudom, hol fogok legközelebb játszani, egyelőre csak a családommal szeretnék lenni” – mondta.

„Amikor az ember azt gondolja, hogy talán soha többé nem jut haza, soha többé nem látja a szüleit, akkor az egyetlen dolog, amit akar, hogy a családjával legyen élete hátralévő részében” – mondta Sherbatov.

Kijevben életét vesztette az oroszok bombázásában egy zsidó származású focista

A nyáron költözött volna Izraelbe.