Színesfém tolvajok lophatták el a Buenos Aires-i Anne Frank szobrot

Valószínűleg nem az antiszemitizmus, hanem a szobor fémének értéke motiválta az elkövetőket – írja a JTA.

Hollandia Buenos Aires-i nagykövetsége pénteken egy képet tweetelt a szobor helyéről a lopást elítélő üzenet mellett. A rendőrség nem közölt részleteket.

Az elmúlt években több bronz- és más fémszobrot is elloptak városszerte, amit egyesek „bronzmaffiának” tulajdonítanak.

Buenos Aires tartomány legnagyobb zsidó temetőjét tavaly óta többször is kirabolták.

„Ha ez az antiszemitizmus esete lenne, akkor vandalizmusnak kellene lennie a szobron, néhány jelnek. Meg kellett volna semmisíteniük a szobrot. De nem ez a helyzet. Ez a fém miatt van”

– mondta Ariel Gelblung, a Simon Wiesenthal Központ Latin-Amerikáért felelős igazgatója a Jewish Telegraphic Agency-nek.

A Wiesenthal Központ latin-amerikai részlege gyors választ vár a hatóságoktól.

A szobor annak a szobornak a másolata, amely Amszterdamban található, ahol Anne-t és családját a második világháború alatt elrejtették. Az argentin változatot 2014-ben avatták fel a Holland Királyság téren Buenos Aires Puerto Madero negyedében, a turisták által kedvelt Puerto Madero negyedben.

Az ünnepség fő szónoka Awraham Soetendorp rabbi, holland holokauszttúlélő, az Európai Unió a Progresszív Judaizmusért korábbi elnöke volt. Elmondta, hogy hét évtizeddel korábban egy holland háziasszony vette magához három hónapos gyermekként egy bőröndbe rejtve a megszállt Hollandiában.

Buenos Airesben is van Anne Frank-ház és múzeum, amelyet 2009-ben avattak fel.

Otthonában bántalmazták Argentína főrabbiját

A zsidó vezetőt repedt bordákkal és átszúrt tüdővel szállították kórházba.