„Takarodj Ukrajnából” – ukrán holokauszttúlélők üzentek Putyinnak

Két zsidó nő, akik gyerekként túlélték a náci holokausztot Ukrajnában, üzenetet küldött az orosz elnöknek – írja a The Algemeiner.

A videón emberek egy csoportja látható, akik a fővárosban, Kijevben egy pincében keresnek menedéket a felszíni orosz támadások elől. Két idős nő egyenesen a kamerába nézett, miközben emlékeztették Putyint családjaik holokauszt alatti szenvedéseire, majd az orosz erők kivonását követelték ukrán területről.

Az ukrán és izraeli zászlók előtt ülve Tamara Lukash felidézte, hogy 1939-ben született, abban az évben, amikor a náci Németország megszállta Lengyelországot.

„Anyai ágon minden zsidó rokonomat Babij Jarba vitték”

– mondta, utalva az 1941 szeptemberében, Kijev mellett történt hírhedt mészárlás helyszínére, ahol több mint 30 000 zsidót mészároltak le.

„Mindannyian ott haltak meg”

– mesélte.

„Putyin, bárcsak meghalnál”

– folytatta érzelmektől megtört hangon.

„Hagyj el minket, hagyj el minket, te szemétláda. Nem akarunk látni téged, nem akarunk hallani téged, békét akarunk!”

Alexander S. Vindman on Twitter: „Holocaust survivors in a bomb-shelter in Ukraine, cursing Putin and asking for peace. pic.twitter.com/W70nzk5oKp / Twitter”

Holocaust survivors in a bomb-shelter in Ukraine, cursing Putin and asking for peace. pic.twitter.com/W70nzk5oKp

Ugyanebben a videóban egy másik holokauszt-túlélő, Valentyina Yosypivna elmondta, hogy ő pedig 1941. június 22-én született Ukrajnában – azon a napon, amikor a náci Németország kegyetlen támadást indított a Szovjetunió ellen.

„Az én rokonaim is meghaltak Babij Jarban”

– mondta.

„Most pedig Kijev ismét bombatámadások és ágyúzás alatt áll”

– folytatta.

„Putyin! Fogd a hadseregedet! Takarodjatok Ukrajnából! Békét akarunk!”

– csatlakozott az előtte szólóhoz Valentyina.

A Kreml a Wagner-csoport neonáci zsoldosait küldte Ukrajna „nácitlanítására”

A diverzáns akció lelepleződött, és az ukrán hatóságok 36 órás kijárási tilalmat elrendelve hajtóvadászatot indítottak a beszivárgó zsoldosok után. Hende Olivér írása.