Nyílt levél: politika feletti kiállást vár a magyar zsidóság

Az antiszemitizmussal szembeni fellépés politikai elköteleződések felett kell álljon itthon is és Németországban is — írta Olaf Scholzhoz intézett nyílt levelében Köves Slomó. Az EMIH — Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija Márki-Zay Péter és Gyöngyösi Márton zsidóellenes kijelentéseivel kapcsolatban azt kérdezi a német kancellártól, ezek elképzelhetők lennének-e az országában? 


„Ha a német kormánykoalíció olykor kritikusan tekint is a jelenlegi magyar kormányra, ez nem jelenthet menlevelet az antiszemitizmusra egy olyan szövetség soraiban, amely a választások után a következő magyar kormányt szeretné megalakítani. A következetesség számomra az antiszemitizmus minden megnyilvánulási formája elleni harcot jelenti, nem csak az azok ellenit, amelyek a politikai ellenfelünk soraiból valók” – idézi a levelet a Magyar Nemzet, amelyet Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija intézett Olaf Scholz német kancellárhoz.

A még februári 18-ai keltezésű levelet a Jüdische Rundschau német havilap közölte csütörtökön a honlapján. A rabbi – mint írja – azért fordul Scholzhoz, valamint a német közvéleményhez és a németországi zsidósághoz, mert Németország korábban „vörös vonalakat” húzott az antiszemitizmussal kapcsolatban. Most viszont a rabbi úgy véli, egyes magyar közszereplők következetlensége nem választható el attól a kétszínűségtől, amely Németországban is megtalálható.

„A német hozzáállásban előretörő következetlenség egész Európában gyengíti annak esélyeit, hogy az antiszemitizmus elleni harc közös, az ideiglenes politikai érdekek feletti üggyé válhasson” – írja.

A vezető rabbi nemcsak Németországot, hanem egész Európát érintő rossz hírnek nevezi, hogy az elmúlt években repedések jelentkeztek az antiszemitizmussal szembeni német következetesség addig szilárd alapjaiban.

Pedig – mint Köves Slomó írja – Németország korábban évtizedek óta szüntelenül bizonyította, hogy elkötelezi magát az európai zsidó közösségek mellett, feladatának tekinti Izrael korlátlan támogatását, továbbá folyamatosan és következetesen fellép az antiszemitizmus minden megnyilvánulási formájával szemben.

A teljes cikk benne a levél további részleteivel itt olvasható.

A február 18-ai levél eredeti német nyelven itt olvasható.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Köves Slomó: Kiszámíthatatlan világunkban felértékelődik a spirituális biztonság

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az ukrajnai menekülteknek nyújtott segítségről, a Knesszetben történt meghallgatásáról és a német kancellárnak írt leveléről beszélt a Neokohnnak