Kamala Harris Kelet-Európába jöhet, hogy „kifejezze szolidaritását”

A Fehér Ház aktívan tárgyal arról, hogy a következő napokban Harris alelnököt Varsóba és Bukarestbe küldjék, hogy szolidaritását fejezze ki Ukrajnával – írja a Hill fehér házi forrásokra hivatkozva.

A megbeszélések arról szólnak, hogy Harrist a Romániában állomásozó csapatok meglátogatására küldik, és esetleg az ukrán határra, amelyen keresztül az orosz támadás óta több mint 1 millió ember menekült el.

Az utazásra a következő hetekben kerülhet sor – mondta az egyik forrás, hozzátéve, hogy nincs aktív párbeszéd arról, hogy Biden elnököt is elküldjék a régióba.

„Egy elnöki látogatás nehezebb logisztikai feladat” – mondta a forrás. „Az alelnöknek kisebb a lábnyoma, és történelmileg mozgékonyabb”.

Az alelnöki hivatal nem kívánta kommentálni Harris utazási terveit. A Fehér Ház egyik tisztviselője azonban azt mondta, hogy Harris „mélyen részt vesz a kormányzat szövetségesekkel és partnerekkel való kapcsolatfelvételében”.

Harris – aki nemrég tért vissza a müncheni biztonsági konferenciáról – a héten beszélt Lengyelország és Románia miniszterelnökével, valamint más európai szövetségesek vezetőivel, hogy megvitassák az orosz invázióra adott választ. Egy tisztviselő szerint ezek a megbeszélések „szövetségünk erejének és egységének hangsúlyozására szolgáltak.

„Számíthatnak arra, hogy az alelnök továbbra is tárgyalni fog a szövetségesekkel és a partnerekkel ezekről a kérdésekről” – mondta a tisztviselő.

Harris esetleges utazása a térségbe megerősítené az Egyesült Államok támogatását.

Az Egyesült Államok az elmúlt napokban közel 3000 további katonát küldött Lengyelországba és Romániába, ahogy az ukrajnai invázió kiterjedt.

Antony Blinken külügyminiszter csütörtökön hatnapos útra indul Belgiumba, Lengyelországba, Moldovába és a balti államokba, hogy segítsen koordinálni a támadásokra adott, folyamatban lévő nemzetközi válaszlépéseket.

A világrend omladozik, de Joe Biden „optimistább, mint valaha”

Amerika a normalitáshoz való visszatérés helyett egy új világrendre ébredt. Hajdú Tímea véleménycikke.