Budapesten élő rabbi testvérének is menekülnie kellett Ukrajnából

Glitzenstein Sámuel a ZSILIP rabbija, Facebookon osztotta meg testvére és családja szívszorító fotóit, melyeken látható, milyen nehéz szívvel hagyják el Csernyivciben lévő otthonukat és a közösséget, amelyet hosszú évek alatt építettek és gondoztak kitartóan – azonban a háború őket is elérte, nem volt más választásuk, menni kellett – számolt be a zsido.com

Csernyivci az utolsó város a romániai határ előtt, mindössze egy óra autóútra van a határátkelőtől. Az elmúlt héten, naponta legalább ezer – a közelben élő – zsidó és nem-zsidó ember kérte Glitzenstein Mendi rabbi segítségét, akik el akarták hagyni Ukrajnát. A rabbi megszervezte az utazásukat, ételt és pénzadományt adott a rászorulóknak és az utolsó pillanatig kitartott családjával együtt szeretett kisvárosa mellett, amely már otthonává vált az elmúlt időszak alatt.

„A testvérem Mendi, már húsz éve él Csernyivciben. Amikor ideérkeztek családjával, sem zsidó közösség, sem zsinagóga nem volt a kisvárosban”

– mesélte Glitzenstein Sámuel  a zsido.com-nak.

A kezdeti időszakban ötven főt számolt a Csernyivci közösség, amely mostanra hatezer főre emelkedett Glitsenstein Mendi rabbi és családja munkájánák és kitartásának köszönhetően. Amellett, hogy újraélesztették a zsidó életet a városban, zsidó intézményeket: iskolákat és árvaházakat is létrehoztak.

„Mendinek a családja mellett az ukrajnai közösség a mindene. Nagyon szomorúan hagyták hátra eddigi életüket és utaztak Izraelbe, ahová Istennek hála, szerencsésen meg is érkeztek, éppen most szállt le a gépük. Bíznak benne, hogy hamarosan visszamehetnek Csernyivcibe és folytathatják életüket. Addig is, minden ott maradt emberen segítenek, ugyanis vannak olyanok, akik nem tudtak eljönni, mert nem akarták hátrahagyni idős szüleiket, nagyszüleiket – akik már sajnos nincsenek olyan állapotban, hogy útnak tudjanak indulni. Azonban folyamatosan tartja velük a kapcsolatot és töretlenül támogatja őket spirituálisan és pénzadománnyal is.”

– tudta meg a zsido.com Glitsenstein rabbitól.

Köves Slomó: Kiszámíthatatlan világunkban felértékelődik a spirituális biztonság

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az ukrajnai menekülteknek nyújtott segítségről, a Knesszetben történt meghallgatásáról és a német kancellárnak írt leveléről beszélt a Neokohnnak