Ukrajna, és a geopolitika szerelmi háromszöge

A Neokohn főmunkatársa, Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

A geopolitikában csupán egyetlen igazán fontos kérdés van: az, hogy a szuperhatalmak szerelmi háromszögében melyik kettő lép frigyre egymással, kimondva a boldogító igent, és melyik marad magányos és elszigetelt. Robert C. Castel publicisztikája.

Ez a világpolitika legfontosabb stratégiai játszmája, amiben a győztes pár aránytalanul előnyösebb helyzetbe kerül a magányos vesztessel szemben.

Miért fontos stratégiailag a jó lóra tenni?

Azért mert az aki a nagystratégiai szinten a helyes döntéseket hozza, az megengedheti magának a tévedés luxusát a hadműveleti illetve a taktikai szinten. Az a fél amelyik stratégiai szinten helytelen döntéseket hozott, hiába brillírozik az alacsonyabb ligákban, az erőfeszítései nem vezetnek sehova. A klasszikus példa erre Sommers ezredes híres beszélgetése egy észak-vietnámi tiszttel. Sommers megjegyezte, hogy a Vietnámi Háborúban az amerikaiak sohasem vesztettek el egyetlen nagy, vagy közepes csatát sem. Erre a vietnámi tiszt azt válaszolta, hogy ez igaz, de teljesen mellékes.

Ukrajna veszélyes szerencsejátéka: Amerikára tettek

„Egy ütközőállam egy olyan távoli hatalomra tette fel a jövőjét, amely egyszerűen csak eszközként tekintett rá, hogy bosszantsa erős szomszédját”.

Mi, a Nyugat, a nagy játszmát elveszítettük.

Elveszítettük akkor amikor Kissinger zseniális Kína-politikájának a gyümölcseit elherdáltuk, amikor Kínábol szuperhatalmat csináltunk, és amikor hagytuk, hogy az orosz-kínai párocska összeszűrje a levet a hátunk mögött.

Yuval Noah Harari írhat amit akar, az oroszok egyelőre nem vesztettek el semmilyen háborút.

Oroszországnak sikerült megoldania a legfontosabb geopolitikai dilemmát, szövetségre lépnie a másik revizionista szuperhatalmommal és elszigetelnie a Nyugatot. Mivel a nagystratégiájuk helyes, megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy a másodrangú kérdésekben, például Ukrajnában és Tajvanban középszerű teljesitményt nyújtsanak. Se Észak-Korea, se Vietnam nem brillírozott a Nyugat elleni háborúikban, de a nagystratégia szintjén két szuperhatalom támogatását tudhatták magukénak. Ha nem is volt biztosítva számukra a győzelem, a vereség ellen be voltak biztosítva.

Ugyanez áll az Oroszország elleni szankciókra is.

Azok, akik abban reménykednek, hogy az ostromlott Kijevben később fogy el a kenyér, mint az orosz vezérkarban a kaviár, valószínűleg csalódni fognak.

Putyin haditervének ez még csak az első fázisa

Könnyen lehet, hogy Putyin esetleg nem tévedett, hanem mindaz, amit látunk, egy jól átgondolt politikai és katonai tervezési folyamat eredménye. Robert C. Castle elemzése.

Iránhoz hasonlóan, Oroszországra is ki lehet vetni az világ összes gazdasági szankcióját, ha lesznek akik megtörik ezt a falanxot.

A gazdasági hadviselésnek ez a formája a lufi küzdelme a varrótű ellen.

A lufinak mindenhol erősnek kell lennie, a tűnek csak egyetlen egy pontban.

Bármennyire lankasztó is a gondolat, Ukrajna sorsa jelentős mértékben Kína kezébe van letéve.

Kína előtt három lehetőség áll:

  • Az első, együttműködni a Nyugattal, és bizonyos stratégiai ellenszolgáltatások fejében hátbadöfni a szövetségesét. Mivel a küszködő, ultranacionalista kínai kommunista pártnak csak Tajvan bekebelezése adhat megújult legitimitást a kínai nép szemében, nem kizárt hogy a Nyugatnak Ukrajnáért tajvani valutában kell majd fizetnie.
  • A második forgatókönyv Kína számára Oroszország nyílt vagy burkolt támogatása a győzelemig, annak reményében, hogy amikor Tajvanra kerül a sor, az oroszok viszonozzák majd a szívességet.
  • A harmadik lehetőség, ami Kína előtt áll, megtenni mindent hogy az ukrán válság végtelenített filmszalaggá váljon, és hosszútávra lekösse úgy a Nyugat, mint Oroszország figyelmét és erőforrásait.

Azoknak, akik úgy gondolják, hogy a geopolitikai cinizmusnak ez a foka csak paranoid elemzők képzeletében létezik, érdemes felidézni a londoni szovjet nagykövet, Ivan Mikhailovich Maisky elhíresültt második világháborús mondását

“Én a magam részéről, úgy a szövetséges mint a német veszteségeket, ugyanabban az oszlopban számolom el”.

Papírfétis és az egypólusú világrend fedezet nélküli csekkjei

Ha az elrettentés kudarcot vall Ukrajnával kapcsolatban, mi a garancia arra, hogy működni fog Ukrajnától nyugatabbra?