Korda Györgyék is befogadnak ukrán menekülteket

A Korda házaspár nem nem bírja tétlenül nézni a hontalanná váló menekülteket, így eldöntötték, villájuk egy-egy üres szobájába befogadnak rászoruló családokat — írja a Bors.

Ebben a drámai helyzetben, egyet tehetünk: összefogunk. Erre most Magyarország nagyon jó példa. Senki, így mi sem számítottunk arra, hogy még életünkben ennyire közeli lesz egy háborús szituáció. Most mégis itt van, de mi Klárikámmal optimisták vagyunk. Bízunk az emberekben, akárhonnan jön, vagy éppen menekül. Éppen ezért a szállodánkban is elindultak a folyamatok, hogy befogadjunk menekülteket, akik szállást keresnek családjuknak

– mesélte az idén 83 esztendős, holokauszt-túlélő előadóművész. Ruhát és lakhatást is felajánlana az énekes házaspár a Villa Kordában, mert ugyan általában állandó bérlőik vannak, mindig lehet találni üresebb időszakot is.

Elmondta, hogy Klárikával ők biztonságban érzik magukat itthon, s bár a veszély közel van, megbíznak politikusainkban.

Optimisták vagyunk mind a ketten, és azt valljuk, hogy a vezetők sem akarnak háborút: hinniük kell a történelemben. És ha a történelemkönyveknek nem is, de nagyszüleinknek muszáj elhinniük, hogy milyen szörnyű egy háború, és ezt nem akarhatják megélni.

A teljes cikk itt olvasható.

Amint  megírtuk, az akkor 80 esztendős Korda György előadóművész 2019-ben Budapest díszpolgára címet kapott. Korábban a Borsnak adott interjújában mesélt a vészkorszak emlékeiről:

Még annyira kicsi voltam, hogy semmiféle jelentőséget nem tulajdonítottam az eltérő származásoknak. Zsidó? Keresztény? Fogalmam sem volt ezeknek a szavaknak az értelméről. A Pozsonyi úti védett házak jelentését sem értettem, és fogalmam sem volt, hogy miért kellett odamennünk édesanyámmal. Egy momentum az életem végéig elkísér: jöttek értünk, a gyerekekért a németek azzal, hogy elvisznek minket nyaralni. Amikor az unokahúgom és elém ért a sorozó katona, azt mondotta, „Betelt a létszám, ti majd holnap jöttök”. Az egész gyerekturnust belelőtték a Dunába. Másnap felszabadultunk.

Budapest díszpolgára lett Korda György

Az elismerő címben azok részesülnek, akik „a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be”, és „kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek”.