Steven Seagal is megszólalt az ukrajnai invázióról

Az ismert amerikai akciófilmsztár, Steven Seagal, akit 2017-ben öt évre kitiltottak Ukrajnából, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök orosz útlevelet adott neki, hétfőn megszólalt az ukrajnai konfliktusról, mondván, hogy mindkét félre „családként” tekint.

„A legtöbbünknek vannak barátai és családtagjai Oroszországban és Ukrajnában” – mondta az akciósztár hétfőn a Fox News Digitalnak. „Egy családként tekintek mindkettőre, és tényleg úgy gondolom, hogy egy külső szervezet hatalmas összegeket költ a propagandára, hogy provokálja a két országot, hogy egymásnak essenek”.

„Azért imádkozom, hogy mindkét ország pozitív, békés megoldásra jusson, ahol békében élhetünk és gyarapodhatunk együtt” – tette hozzá a 69 éves színész.

Seagalt az orosz külügyminisztérium 2018-ban nevezte ki az Egyesült Államokkal való humanitárius kapcsolatokért felelős különmegbízottnak. A fizetés nélküli pozíció „elősegítené az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat humanitárius területen, beleértve a kulturális, művészeti, közéleti és ifjúsági csereprogramok terén folytatott együttműködést” – írja a hivatal.

Az Úszó erőd és a Lángoló jég című filmek sztárját, akinek édesapja orosz zsidó származású, 2021-ben egy ünnepségen hivatalosan is beválasztották a Putyin-párti Egy igazságos Oroszország – Hazafiak az igazságért pártba.

A Vladimir Putyin, orosz elnök személyes barátjának tartott Seagal 2016-ban megkapta az orosz állampolgárságot, és megvédte Oroszország vezetését a Krím 2014-es annektálása miatt, Putyint pedig „az egyik legnagyobb élő világvezetőnek” nevezte — emlékeztet a New York Post.

Hónapokkal azután, hogy megkapta az orosz állampolgárságot, és Putyin személyesen adta át neki az útlevelet, Ukrajna a színészt nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősítette, és öt évre kitiltotta az országból.

Seagal állampolgársága elvileg az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatok javulásának jele volt.

Seagal és Putyin egyaránt harcművészeteket gyakorol és oroszországi látogatásai során több közös rendezvényen is részt vett.

A Kreml a Wagner-csoport neonáci zsoldosait küldte Ukrajna „nácitlanítására”

A diverzáns akció lelepleződött, és az ukrán hatóságok 36 órás kijárási tilalmat elrendelve hajtóvadászatot indítottak a beszivárgó zsoldosok után. Hende Olivér írása.