Ajvé: Zelenszkij repüléstilalmi zónát követel Bidentől

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette Biden elnököt és a NATO-t, hogy vezessenek be „repüléstilalmi zónát” az ország „jelentős részei” felett, és az Axiosnak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy Ukrajna „legyőzheti az agresszort”, ha a nyugati szövetségesek „megteszik a magukét”.

Biden elnök kizárta, hogy amerikai csapatokat küldjön Oroszország ellen Ukrajnába. Ez az ígéret kiterjed a repüléstilalmi zónára is, ami azt igényelné, hogy az amerikai hadsereg potenciálisan közvetlenül lépjen fel az orosz légierővel szemben – hangsúlyozta Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára hétfőn.

Zelenszkij, aki továbbra is Vlagyimir Putyin ostroma alatt álló Ukrajnában tartózkodik, az Axiosnak egy tanácsadóján keresztül adott nyilatkozatában elmondta:

„Ha a Nyugat ezt megteszi, Ukrajna sokkal kevesebb vérrel fogja legyőzni az agresszort”.

„A szankciók jó irányba haladnak. Amellett, hogy az orosz központi bankot lekapcsolják a SWIFT-ről, és több Stingert és páncéltörő fegyvert biztosítanak, szükségünk van arra, hogy a Nyugat repüléstilalmi zónát vezessen be Ukrajna jelentős része felett”

– mondta Zelenszkij.

„Ukrajna le tudja győzni az agresszort. Ezt bizonyítjuk a világnak. De szövetségeseinknek is ki kell venniük a részüket”.

Jen Psaki azt nyilatkozta az MSNBC-nek, hogy

„Itt van, amit mindenkinek fontos tudnia a repüléstilalmi zónáról: Ehhez az amerikai hadsereg általi végrehajtásra lenne szükség. Ez lényegében azt jelentené, hogy az amerikai hadsereg lőné le az orosz repülőket”

– figyelmeztetett.

„Ez mindenképpen eszkaláció, ami potenciálisan olyan helyzetbe hozna minket, ahol katonai konfliktusba kerülnénk Oroszországgal. Ez nem olyasmi, amit az elnök szeretne”.

„Nem áll szándékunkban sem a földön, sem a légtérben bevonulni Ukrajnába”

– mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn az MSNBC-nek.

„Felelősséggel tartozunk azért, hogy biztosítsuk, hogy ez a helyzet nem csúszik ki az irányítás alól, ami még tovább eszkalálódik, és aggodalomra ad okot egy teljes körű háború miatt Európában, amelyben a NATO-szövetségesek is részt vesznek”.

Ben Wallace brit védelmi miniszter szintén kizárta az ötletet, mondván, hogy

ebben az esetben „a NATO-nak ténylegesen háborút kellene hirdetnie Oroszországnak”.

Washingtonban egyelőre csak egy nagyon héja kisebbség támogatja nyilvánosan a repüléstilalmi zóna létrehozását.

Ukrajna veszélyes szerencsejátéka: Amerikára tettek

„Egy ütközőállam egy olyan távoli hatalomra tette fel a jövőjét, amely egyszerűen csak eszközként tekintett rá, hogy bosszantsa erős szomszédját”.