64 kilométeres katonai konvoj közeledik Kijevhez

Hangos robbanások voltak Kijev közelében, az ukrán fővárosban hétfő este újra megszólaltak a szirénák – nem sokkal a Pripjaty folyónál, belarusz területen tartott béketárgyalások után.

Az egyeztetések előtt az oroszok szabad elvonulást ígértek Kijev lakosainak, és megegyeztek az ukránokkal abban, hogy néhány napon belül folytatják a tárgyalást. Közben Volodmir Zelenszkij aláírta Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét.

A Euronews beszámolója szerint a Harkiv elleni rakétatámadásokban hétfőn több tucatnyian haltak meg az ukrán belügyminisztérium szerint. Moszkva továbbra is azt állítja, hogy nem a civil lakosság a célpont, de a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze lehetséges háborús bűnök ügyében akar vizsgálatot indítani.

Az amerikai műholdak felvételei alapján több mint 64 kilométeres orosz katonai konvoj ér egyre közelebb a fővároshoz, egy jóval nagyobb konvoj, mint amit korábban látni lehetett.

Az orosz offenzíva eddig ukrán ellenállásba ütközött.

Az egyre növekvő nemzetközi elítélés közepette Oroszország egyre jobban elszigetelődik. Vlagyimir Putyin „hazugságbirodalomnak” nevezte az Egyesült Államokat és szövetségeseit.

Az EU további 26 személyt vett fel szankciós listájára, köztük az orosz elnök legközelebbi bizalmasait, például a sajtótitkárát, Dmitrij Peszkovot, valamint számos újságírót, akiket az unió ukránellenes propaganda terjesztésével vádol.

Európa legnagyobb olajtársasága, a Shell a legutóbbi olajipari óriás, amely megszakította kapcsolatait a Gazprommal. Négy, csaknem 3 milliárd dollár értékű olaj- és gázipari vegyesvállalatból száll ki.

Az egyik legközelebbi szövetséges, Törökország pedig lezárta a Boszporuszt és a Dardanellákat a katonai hajók elől mondván, nem tudja feladni a kapcsolatát sem Oroszországgal, sem Ukrajnával, de meg akarja akadályozni a háború eszkalálódását.

Ukrajna veszélyes szerencsejátéka: Amerikára tettek

„Egy ütközőállam egy olyan távoli hatalomra tette fel a jövőjét, amely egyszerűen csak eszközként tekintett rá, hogy bosszantsa erős szomszédját”.

Eközben pusztító rakétatűz zúdult Ukrajna második legnagyobb városára hétfőn, Harkiv lakónegyedeit az orosz erők támadták ukrán tisztviselők közlése szerint. A civil áldozatok pontos számát még nem tudni, de az első jelentések „több tucat halottat” említenek.

Kijevben is robbanások hallatszódtak, és a légiriadót jelző szirénák is megszólaltak hétfőn az ukrán fővárosban, tudósítottak a helyszínen lévő újságírók.

Az ukrán belügyminisztérium este közölte, hogy orosz rakétacsapások lakóházakat találtak el Kijev térségében. A minisztérium Facebook-oldala szerint három ötemeletes épületet rombolt le egy rakétatámadás.

A régió állami katasztrófavédelmi szolgálatának szóvivője azt mondta, hogy legalább két embert keresnek a romok alá temetett Bila Tserkva városában.

Kijevben a háború ötödik napján kinyitottak a boltok, mindenhol sorok álltak.

Egy férfi csalódottan mondja, hogy hiába állták ki a hosszú sort, a szupermarketben nem volt se kenyér, se tojás, se tej. Palackos víz és édesség maradt még a polcokon.

A Harkivban zajló támadások idején ült először tárgyalóasztalhoz az ukrán és az orosz küldöttség Belaruszban. A hétfői találkozótól nem vártak nagy lépést a felek, már az is eredménynek tekinthető, hogy előkészítették a békét célzó egyeztetések folytatását.

A francia elnök, Emmanuel Macron telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és követelte a civilek és a polgári infrastruktúra elleni támadások leállítását. Putyin szerint az ukrán nacionalisták élő pajzsként használják a lakosságot.

Több európai vezető azonnali tűzszünetre szólította fel az orosz elnököt hétfőn.

Svájc félretette a semlegesség hagyományát, és bejelentette, hogy átveszi az Európai Unió által Oroszországgal szemben már bevezetett összes szankciót.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hétfőn javasolta az orosz és belarusz sportolók kizárását a globális versenyekről. A testület hangsúlyozta, hogy Belarusz részt vett a szomszédos Ukrajna orosz megszállásában.

A FIFA és az UEFA is felfüggeszti az orosz válogatott és az orosz klubok indulását a versenyeken. Az ENSZ Közgyűlése hétfőn rendkívüli ülést tartott, a főtitkár szerint az ukrajnai harcoknak véget kell vetni.

Putyin haditervének ez még csak az első fázisa

Könnyen lehet, hogy Putyin esetleg nem tévedett, hanem mindaz, amit látunk, egy jól átgondolt politikai és katonai tervezési folyamat eredménye. Robert C. Castle elemzése.