Eldőlt: az oroszok akár nukleáris fegyvert is telepíthetnek Beloruszba

A fehéroroszok több mint 65 százaléka szavazott vasárnap az Aljakszandr Lukasenka elnök által javasolt alkotmánymódosításokra – közölte hétfőn a központi választási bizottsága.

A szavazásra bocsátott kérdés az volt, hogy „Elfogadja-e a Fehérorosz Köztársaság alkotmányának módosításait és kiegészítéseit?”.

A népszavazásra akkor került sor, amikor a szomszédos Ukrajnát a február 24-én kezdődött orosz invázió sújtja, miközben a fehérorosz határon oroszok és ukránok közötti, mindkét fél által bejelentett tárgyalásokra kerül sor.

„A választók 65,16 százaléka szavazott a Fehérorosz Köztársaság alkotmányának módosítására” – jelentette be vasárnap este Ihor Karpenko, a központi választási bizottság elnöke, akit orosz hírügynökségek idéztek. Elmondása szerint a szavazók 10,07 százaléka az alkotmánymódosítás ellen szavazott. A részvételi arány 78,63 százalék volt – közölte ugyanez a forrás.

A javasolt változtatások között szerepelt a volt elnökök élethosszig tartó bírói mentelmi joga, valamint a Lukasenka utódaira vonatkozó kétéves elnöki mandátumkorlátozás bevezetése. Míg az alkotmány korábban nem irányzott elő korlátozást, ez az új korlát az új elnök hivatalba lépésétől kezdve lenne érvényes, ami lehetővé tenné Lukasenka számára, hogy 2025-ben történő újraválasztása esetén 2035-ig hatalmon maradjon.

A módosított változat azt a kötelezettséget is eltörli, hogy Fehéroroszország továbbra is atomfegyvermentes övezet maradjon.

Január végén az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ez a reform lehetővé tenné az orosz nukleáris fegyverek telepítését az Ukrajnával és Lengyelországgal határos Fehéroroszországban.

Putyin haditervének ez még csak az első fázisa

Könnyen lehet, hogy Putyin esetleg nem tévedett, hanem mindaz, amit látunk, egy jól átgondolt politikai és katonai tervezési folyamat eredménye. Robert C. Castle elemzése.