Ukrajnai rabbi: az emberek kifogytak az élelemből

A Kijevtől északkeletre, a fehérorosz és orosz határ közelében fekvő Csernyihiv városának egyetlen rabbija vasárnap a világ zsidóságához fordult, hogy segítsen közösségének és 16 embernek, akik a zsinagóga pincéjében leltek menedékre a harcok elől. 

Yisroel Silberstein rabbi, a brooklyni Crown Heightsból származó Chábád rabbi a The Times of Israelnek elmondta, hogy közösségének tagjai már csak korlátozott mennyiségű élelmiszert tudtak magukhoz venni, és hiányoznak az alapvető felszerelések, például a hálózsákok.

Mintegy 35 ember a zsinagóga pincéjében húzta meg magát, mondta.

„Van egy anyánk, akinek speciális igényű fia van, akit néhány hete gerincműtéten esett át. Most az alagsorban húzta meg magát a többiekkel együtt” – mondta.

További 17 ember, köztük a felesége és 10 gyermeke közül kilenc, akik a háza pincéjében húzták meg magukat – tette hozzá.

„Az elmúlt néhány órában közvetlen találat érte a közösség egyik tagjának otthonát, aki most hajléktalan. A zsinagógába jött, hogy menedéket keressen” – mondta Silberstein.

„Vannak más családok is, akiknek az ablakai kirepültek az otthonukból, vagy akiknek a háza egyéb károkat szenvedett.

„Az emberek kifogytak az élelmiszerekből és az ellátmányból. A humanitárius válság küszöbén állunk. Tíz nappal ezelőtt rendeltünk élelmiszert, ami a harcok miatt nem érkezett meg időben” – mondta.

„Élelmiszerre, hálózsákokra, fűtésre van szükségünk. Összeállítottunk egy kampányt, hogy támogassuk a frontvonalban lévő közösségeket”.

Silberstein és 16 másik közösség rabbijai létrehoztak egy honlapot, a Jews of Ukraine-t, hogy adományokat gyűjtsenek – mondta.

„Ez egy alulról jövő kezdeményezés. A közösségek az egész országban szétszóródtak, Mariupoltól Lvivig” – mondta.

„Nincs elég takarónk, hálózsákunk, pénzünk arra, hogy hosszú távon élelmiszert vásároljunk. Hetekbe telhet, mire a boltok élelmiszert készleteznek. Az ellátási vonalak nem működnek” – mondta.

„Most beszéltem egy barátommal, akinek a városon kívül van egy tejgazdasága. Naponta hét tonna tejet pazarol el, mert senki sem tudja elérni. Könyörög az embereknek, hogy csak jöjjenek teherautókkal, hogy elvigyék a tejet”.

Csernyihiv egy körülbelül 300 ezres város, és egyben egy nagy régió is, magyarázta Silberstein, aki 3500 zsidóra becsüli a zsidók számát.

„Nagyon kevés olyan zsidó van, akiről tudunk, aki elment” – mondta. „Hitetlenkedtek, hogy ilyesmi megtörténhet. Most már nem lehet elmenni. Orosz erők vesznek körül minket a városban. A hidakat és az összes utat a városba és a városból kifelé vagy aláaknázták, vagy felrobbantották”.

„Arra kérjük a világ zsidóságát, hogy lépjenek fel értünk” – mondta

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség támogatásáról biztosítja az ukrajnai zsidóságot

Sajtóközleményt adott ki az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban