A híres nevettető, aki megszökött a munkaszolgálat elől: Alfonzó

Bármelyik Rejtő Jenő-ponyvában szerepet kaphatott volna. Három ember életét élte egyszerre, az ő kalandjai ráadásul megtörténtek – írja a Blikk a 110 éve született Alfonzóról.

Markstein József néven született zsidó család gyermekeként 1912. február 28-án. Gyerekként édesapja baromfi-kereskedésében dolgozott, de középiskolába is járt, mígnem eltanácsolták, mert összeveszett az egyik tanárával. Aztán autószerelő-inas lett, majd cirkuszi artistaként dolgozott. Aztán rá jellemző módon fogta magát és Párizsba költözött, ahol 8 hónapig a Renault gyárban volt autószerelő.

A hazatérése után az erős fizikuma miatt az Angol Parkban lett a Hortobágy legyőzhetetlen bikája, a birkózószámával bejárta az egész országot. Rajongtak érte a nők, ami nem is csoda, hiszen a felsőtestét bármelyik férfi megirigyelhette volna.

Alfonzó fiatalon.

Aztán Olaszországban táncolt egy ideig, majd szerződtette a pesti Arizona varieté, ám innen meg azért kellett mennie, mert egy este összeverekedett egy Festetich gróffal. Nem sokkal ezután ismét külföldre kívánkozott, Egyiptomban, Szudánban és Libanonban is éjszakai mulatókban dolgozott. Az Alfonzó művésznevet az akkor elhunyt spanyol király, XIII. Alfonz alapján választotta. Nem a tisztelet miatt, egyszerűen tetszett neki.

1944-ben munkaszolgálatra vitték volna, ám megszökött, egy évig bujkált, így élte túl a borzalmakat.

A háború után aztán egyenesbe került, a Vidám Színpad művésze lett és országosan ismert komédiás.

Keménykalap és krumpliorr 1.rész – 1978

Kisrece és barátai, a Vadliba őrs tagjai szövetséget kötnek, hogy kinyomozzák, hova lettek az állatkertből a kismajmok. Mulatságos kalandjaik során folyton pénzéhes, gonoszkodó, intrikus felnőttekre akadnak. Útjukat folyton keresztezi Bagaméri, az álruhás, elátkozott fagylaltos, akitől senki sem akar fagyit venni.

A legemlékezetesebb szerepét a Keménykalap és Krumpliorrban alakította, ő volt Bagaméri a fagylaltárus. Eredetileg a szigorú tekintetű Major Tamást kérték fel Bagaméri szerepére, ám végül nemet mondott, mert nem akart gyerekfilmben játszani. Így került a képbe Alfonzó, aki viszont parádés alakítást nyújtott. Olyannyira lubickolt a szerepben, hogy a forgatás szüneteiben is magánszámokkal szórakoztatta a stábot, ezekből vágták össze a filmben látható jeleneteket.

Alfonzó 34 évig élt boldog házasságban Weisz Annával és három gyermekük született. 75 éves korában, 1987-ben hunyt el.

A magyar színészlegenda, akit elvitt a Gestapo: Jávor Pál

A 120 éve született Jávor Pálra emlékezünk.