Aki a keresztény cionista mozgalom előfutára volt – 90 éve született Johnny Cash

Shalom Goldman professzor meggyőzően érvel amellett, hogy Johnny Cash az amerikai keresztény cionista mozgalom előfutára volt – írja a The Jerusalem Post.

Jóval azelőtt, hogy a mai keresztény cionista mozgalom az Izrael amerikai támogatásának bástyájává vált volna, ott volt a „Man in Black”.

Johnny Cash, az amerikai country nagyja, akinek karrierje hat évtizedet ölelt fel. Ez idő alatt Cash végig szenvedélyesen szerette Izraelt.

A 2003-ban, 71 éves korában elhunyt, hívő keresztény Cash 1966 és az 1990-es évek közepe között ötször látogatott el az országba feleségével, June Carter Cash-szel és gyermekeikkel együtt.

Nem csak a lépteivel bizonyította az országhoz való kötődését – komplett albumokat vett fel a Szentföldről szóló inspiráló himnuszokból, és filmeket készített a bibliai helyszíneken tett utazásairól.

Cash Izraelhez fűződő kapcsolatai régóta lenyűgözték Shalom Goldmant, a Duke Egyetem vallásprofesszorát. Goldman elmélete szerint Cash az amerikai keresztények Izrael iránti lelkesedését szimbolizálta.

„Cash legalább egy évtizedig keresztény cionista volt, mielőtt a keresztény jobboldal a hetvenes évek végén politikai hatalomra került volna”

– mondta Goldman.

„Akadémiai szinten meg akartam őt különböztetni az evangéliumi keresztény cionistáktól, bár sok kapcsolata volt az evangéliumiakkal. De a politikája nem volt olyan, mint például Jerry Falwellé vagy Pat Robertsoné. Többnyire énekelt, és nem tett politikai nyilatkozatokat. Izrael iránti személyes lelkesedése tükröződött a látogatásaiban”.

Goldman kifejtette, hogy bár a mai virágzó izraeli-keresztény szövetség – amelynek keretében keresztény cionisták milliói látogatják és támogatják az országot, és az amerikai zsidóság mellett egy második frontot képviselnek az izraeli érdekekért folytatott harcban Washingtonban – közel sem volt ilyen fejlett az 1960-as és 70-es években. David Ben-Gurion korán megértette az Izraelnek nyújtott keresztény támogatás fontosságát, amikor 1971-ben Jeruzsálemben szponzorálta a Pünkösdi Világkonferenciát.

A kormány, felismerve, hogy Cash PR-értékkel bírhat az ország számára, támogatta azt is, hogy 1971-ben családjával és nagy kíséretével ideutazzon, hogy leforgassa az Evangéliumi út című filmet.

Bár a film eredetileg nem volt sikeres, mára kultikussá vált, és Goldman szerint Cash az egyik legértékesebb alkotásának tartotta.

„Második életrajzában Cash arról írt, hogy ő és June nászútra jöttek erre az útra”

– mondta Goldman.

Far Side Banks Of Jordan – Johnny Cash & June Carter Cash (with lyrics)

A little slideshow with pictures of June Carter Cash & Johnny Cash to the beautiful song „Far Side Banks Of Jordan”. It’s one of my favorite songs – so full …

„Volt egy álma [Junenak], amelyben Johnny a Galileai-tónál prédikált a tömegeknek, és az volt a szándéka, hogy ezt a valóságban is lássa. Így aztán az ‘Evangéliumi út’ című filmhez újra eljátszották ezt a jelenetet. A film visszavillan a feketébe öltözött narrátor és az ókori Izrael jelenetei között. Nagy sikert aratott az evangéliumiak körében.”

Cash nagy slágerei – a „Ring of Fire”-től és az „I Walk The Line”-tól a „Big River”-ig és az „A Boy Named Sue”-ig – milliók számára ismertté tehették, de a rosszfiús, rockabilly imázs mellett, amelyet az I Walk The Line (A nyughatatlan) című életrajzi filmben Joacquin Phoenix alakítása még tovább erősített, Cashnek volt egy másik oldala is, amely a himnuszokra és a spirituális hangzásokra összpontosított.

„Johnny egyszer azt mondta, hogy az általa készített 200 album közül a My Mother’s Hymnbook volt a kedvence, egy dalgyűjtemény, amely azon az énekeskönyvön alapul, amelyet édesanyja adott neki a templomából 1954-ben”

– mondta Goldman.

„A dalok címei között szerepel a ‘Crossing Jordan’ és a ‘Coming to the Promised Land’. Johnny édesanyja számára ezek a mondatok metaforák voltak, de Johnny Cash számára egy valósághoz kapcsolódtak, és kapcsolódnak ahhoz az egész kérdéshez, hogy mit jelent Izrael és Sion az amerikai kereszténységben”

– folytatta Goldman.

„Van egy mesés fotó róla a nyugati falnál – a fekete ruhás férfi a Siratófalnál.”

Cash a Siratófalnál.

Goldman elmondta, hogy az 1960-as évek óta rajong Cash zenéjéért, és 1969-ben Izraelben élt, amikor Cash megérkezett, hogy felvegye The Holy Land című gospelalbumát.

„Azon az albumon keresztül jöttem rá, hogy milyen erős volt a kötődése Izraelhez”

– mondta Goldman.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Johnny Cash ötven évvel ezelőtti izraeli látogatásáról kerültek elő fotók

Cash élete során ötször látogatott el Izraelbe.