Brit képviselő gondolatai az orosz támadás kapcsán: ideje elismerni Palesztinát

Julie Elliott, a Sunderland Central körzet munkáspárti képviselője felháborodást váltott ki, miután összehasonlította Vlagyimir Putyin ukrajnai invázióját az izraeli és palesztin konfliktussal.

Elliott ragaszkodott ahhoz, hogy a nemzetközi jog mindkét helyzetben „ugyanolyan releváns”, miközben sürgette a kormányt, hogy fontolja meg Palesztina állam elismerését Izrael mellett, és törekedjen kétállami megoldására – számolt be a Daily Mail.

A képviselőknek elmondta: „A szívem az ukrán népért dobog. Nagyon helyes, hogy beszélünk a nemzetközi jogról. Valójában csak néhány perccel ezelőtt hallgattam a minisztert (Amanda Milling) az államok szuverenitásának létfontosságú jelentőségéről. Mégis, amikor a palesztinok ezt hallják – mit érezhetnek?”

Stephen Crabb konzervatív volt munka- és nyugdíjügyi miniszter közbeszólt, és összehasonlítását „történelmileg, tényszerűen és erkölcsileg helytelennek” minősítette, és hozzátette, hogy „nem csak az ukrán népnek, hanem a palesztin és az izraeli népnek is rossz szolgálatot tesz, akik egyedülálló helyzettel és kihívásokkal néznek szembe”.

Elliott asszony így válaszolt: „Amiről én beszéltem, az a nemzetközi jog betartása, amelyről az ön minisztere néhány perccel ezelőtt beszélt, és a nemzetközi jog betartásának joga ugyanolyan fontos Ukrajnában, mint Palesztinában”.

A ciszjordániai illegális izraeli telepek „teljes betiltását” követelte, és azt mondta, hogy Palesztina elismerése a „minimum”, amit az Egyesült Királyságnak a konfliktus kétállami megoldásának részeként tennie kellene.

Philippa Whitford, az SNP parlamenti képviselője, aki szintén támogatta a palesztin államiság elismerésére irányuló felhívást, a következőket mondta: „55 év megszállás, 15 év gázai blokád és Ciszjordánia folyamatban lévő annektálása után a kétállami megoldás egyszerűen életképtelenné válik, hacsak nem fordul meg a jelenlegi izraeli politika.”

Scott Benton konzervatív képviselő szerint azonban az indítvány „arra kéri az Egyesült Királyság kormányát, hogy ássa alá a békefolyamat iránti elkötelezettségét azzal, hogy előre meghatározza az Izrael és a palesztinok közötti tárgyalások kimenetelét”.

Oroszország a palesztin üggyel próbálta elterelni a világ figyelmét Ukrajnáról

„Felmerül a kérdés, miért volt sürgős a zárt vitát nyilvánossá tenni, miközben a globális biztonság szempontjából oly kritikus kérdéseket tárgyalnak a közgyűlésen.”