Az orosz harckocsik már Kijevben vannak

Az orosz erők, amelyek a jelentések szerint behatoltak az ukrán fővárosba, a jelek szerint az északi Obolon kerület körül összpontosulnak. 

Az erősen lakott terület mindössze 9 kilométerre északra fekszik Kijev parlamentjétől és a városközponttól – írja a BBC.

Helyi idő szerint nem sokkal 10 óra előtt az ukrán védelmi minisztérium azt tweetelte, hogy ellenséges orosz csapatok tartózkodnak a térségben.

A védelmi minisztérium felszólította a helyieket, hogy gyülekezzenek és készítsenek Molotov-koktélokat.

Eközben az interneten több videó is látható, amelyeken tankok és más gyalogsági járművek gurulnak végig a többnyire üres utakon Obolonban.

A BBC megerősítette, hogy Obolon az a hely, amely a videókon láthatóak.

Vannak olyan videók is, amelyeken civilek és katonai egyenruhás emberek közötti harcok láthatók.
Kijevet a levegőből is támadás érte, a lakosok a földalatti pályaudvarokon keresnek menedéket.

Gyalogos csapatokról készült videók is felbukkantak:

ZOKA on Twitter: „Russian special forces work in Bucha – a suburb of Kiev. pic.twitter.com/5Q9YL4p9fw / Twitter”

Russian special forces work in Bucha – a suburb of Kiev. pic.twitter.com/5Q9YL4p9fw

Mi lehet az orosz erők célja Kijevben? 

Az Ukrajinszka Pravda hírszerzési forrásai szerint az oroszoknak összetett tervei vannak Kijevvel kapcsolatban – írja a Jerusalem Post.

Ennek a tervnek az első lépése az ukrán határ mentén történő támadásaik folytatása. Ennek célja az lesz, hogy minél több ukrán katonát rávegyenek Kijev elhagyására.

A leszállási műveletet A-50-es repülőgépekről fogják irányítani Fehéroroszország és Oroszország légterében, és a leszállás első része Fehéroroszországból érkezhet helikopterrel vagy könnyű repülőgéppel – amit az első jelentések megerősítettek, az ukrán vezérkari főnökök szerint Oroszország a fehéroroszországi Gomel repülőterét használja a Kijev elleni támadáshoz.

Ezt követően Oroszország azt tervezi, hogy átveszi az irányítást a kijevi repülőtér felett, és pánik keltés céljából szabotálja az elektromos és kommunikációs vonalakat a városban.

További pánikkeltő akciókat indítanak majd, például szervezett gyújtogatásokat és fosztogatásokat.
Ezt követően orosz kibertámadásokat indítanak több ukrán kormányzati weboldal ellen.

Az orosz erők ezután pánikot keltve és tömeges menekülthullámot indítva elzárják az ukrán autópályákat. Ez az ukrán csapatmozgások súlyos megállításának eszközeként fog szolgálni.

Ezután az orosz csapatok elfoglalják a kormányzati épületeket. Ennek végső célja lényegében az ukrán vezetés elfogása, hogy rákényszerítsék őket egy Moszkva által meghatározott feltételekkel kötött békeszerződés aláírására.

Zelenszkij: Ukrajna magára maradt a harcban

Az Unió éjjel szankciókat fogadott el, de nem zárják ki a SWIFT rendszerből. Reggel robbanások zajára ébredt Kijev. Összefoglaló az eseményekről.