Szijjártó: Támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását — videó

Magyarország része és részese a közös európai álláspontnak és ahogy eddig sem, ezúttal se fogja megvétózni a keleti szankciókat – mondta közösségi oldalán szerda reggel a külgazdasági és külügyminiszter a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről bejelentkezve.

Szijjártó Péter hetven magyar vállalat üzletemberével együtt Egyiptomba és Bahreinbe utazik, ahol a kelet-európai biztonsági helyzetről is tárgyal.

Bejelentkezésében a külügyminiszter azt mondta: az elmúlt napokban olyan irányt vettek a fejlemények, amelyek ellentétesek Magyarország, Közép-Európa, sőt egész Európa biztonsági érdekeivel.

Magyarország álláspontja egyértelmű:

támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, mint ahogy mindig is tette és nem bontja meg az európai egységet, mint ahogy sohasem tette

– jelentette ki.

„Mi magyarok, közép-európaiak és európaiak a béke fenntartásában és az esetleges háború elkerülésében vagyunk érdekeltek”

– fogalmazott.

Sajnos a biztonsági helyzet romlásával párhuzamosan komoly dezinformációs és álhírkampány is zajlik – közölte, megjegyezve, hogy „ebben a tekintetben a nyugati média nem jobb, mint a keleti”.

Álhírek és hazugságok jelentek meg Magyarország álláspontjával kapcsolatban kedden, ezért szeretné világossá tenni, hogy

Magyarország része és részese az egységes európai válasznak, „mint ahogy eddig sem vétóztuk meg a keleti szankciók ügyét, ezúttal sem fogjuk azt megvétózni”.

Kedden összeültek az állandó képviselők Brüsszelben és a külügyminiszteri tanácsnak is volt egy informális ülése Párizsban, ahol államtitkári szinten képviseltette magát Magyarország

– mondta Szijjártó Péter. Hozzátette:

szerdán 11 órakor újra összeülnek az állandó képviselők Brüsszelben annak érdekében, hogy délutánra jogilag is létező formában jöjjenek létre azok a szankciós intézkedések, amelyek az Európai Unió egységes válaszát jelentik az elmúlt napok kelet-európai fejleményére.

Megismételte: Magyarország része és részese a közös európai álláspontnak, dacára minden nyugati és keleti médiahíresztelésnek.

„Mi, magyarok, akik itt élünk a térségben, nem vagyunk hajlandók feladni még az utolsó utáni reményt sem arra nézvést, hogy talán diplomáciai eszközökkel mégiscsak létrehozható valamifajta megoldás, ezért arra kérjük a világpolitika azon szereplőit, akiknek itt szerepük és súlyuk van, hogy ők se adják fel a párbeszéd reményét és lehetőségét”

– fogalmazott a külügyminiszter.

Hozzátette: mindaddig, amíg a párbeszéd utolsó csatornája be nem zárul, bízik abban, hogy létrejöhet a békés megoldás.

Álhír, hogy Magyarország megvétózná az EU állásfoglalását az ukrajnai válságról

Viszont a következő napokban a magyar lakosság is láthatja majd, hogy haditechnikai eszközök, menetoszlopok indulnak el az ország különböző pontjairól a keleti országrészbe.