Izrael támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását

Izrael támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását, közölte a külügyminisztérium szerdán a Kijev és Moszkva közötti válságról szóló első hivatalos nyilatkozatában, mely nem említette Oroszországot — írja az ujkelet.live.

A nyilatkozat közzététele előtt Naftali Bennett izraeli miniszterelnök megbeszélést folytatott Jáir Lapid külügyminiszterrel, Beni Ganz védelmi miniszterrel és Avigdor Liberman pénzügyminiszterrel az ukrajnai válság eszkalációjára adott izraeli reagálással kapcsolatban.

,,Izrael osztja a nemzetközi közösség aggodalmát a kelet-ukrajnai lépésekkel és a helyzet súlyos eszkalációjával kapcsolatban”

– olvasható az izraeli külügy nyilatkozatában. ,

,Izrael nyugalomhoz vezető diplomáciai megoldásban reménykedik, és kész segíteni, ha arra kérik.”

,,Izrael támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását. Izrael aggódik az Ukrajnában élő több ezer izraeli állampolgár jóléte és az országban élő nagy zsidó közösség jóléte miatt.”

,,Izrael kész, és hajlandó haladéktalanul humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának szükségleteinek megfelelően, és az ügyben kapcsolatban van az ukrán hatóságokkal.”

,,Izrael továbbra is párbeszédet folytat partnereivel a diplomáciai erőfeszítések visszatérésének módjairól.”

A cikk folytatása itt olvasható.

Izrael támogatását hiányolja az ukrán külügy

Izrael a válság idején igyekezett kiegyensúlyozottan viszonyulni Ukrajnához és Oroszországhoz is, de Ukrajna többször is kérte Izrael bevonását.