Perelne a Mi Hazánk, amiért nem fórumozhattak a zalaegerszegi zsinagógában

A szélsőséges párt zalaegerszegi képviselőjelöltje szerint „nagyban a zsidóságnak köszönhető”, hogy nem tarthatnak kampányrendezvényt a város egykori zsinagógájának épületében – írja a Kibic.

Toroczkai László, a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom elnöke, a párt helyi jelöltjével, Kiss Ferenccel tartott volna szombat este lakossági fórumot Zalaegerszegen a város volt zsinagógájának épületében, amely ma már Városi Hangverseny- és Kiállítóteremként funkcionál. Erre reagálva a Mazsihisz közleményben tiltakozott az ellen, hogy a kisebbségek ellen nyíltan uszító párt kampányrendezvényt tartson az egykori zsinagógában.

A Zalaegerszeg önkormányzata, pontosabban a helyszínt működtető Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ igazgatója, Flaisz Gergő ezt követően arról tájékoztatta Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét, hogy „a város történelmi értékeit, egykori polgártársaink szellemi örökségét, az adott épület korábbi funkcióját és az érintettek érzékenységét” szem előtt tartva a politikai fórum megtartását a kérelmező részére egy másik intézményegységben fogják biztosítani.

A döntést, hogy mégsem fórumozhatnak az egykori zsinagógában, eléggé zokon vette a Mi Hazánk. A lakossági fórum előtt az épület elé gyűltek a párt hívei, ahol az Kiss Ferenc a Mazsihisz közleményére utalva azt mondta, hogy „sok fiatal azt sem tudja, hogy miről beszélnek a… felekezetnek a tagjai”.

A képviselőjelölt szerint, az, hogy nem fórumozhatnak a zsinagógában, az „nagyban a zsidóságnak köszönhető”. Toroczkai pedig arról panaszkodott, hogy kitiltották őket az épületből, „ami valamikor állítólag zsinagóga volt”.

A pártelnök korábban a Telexnek azt nyilatkozta, hogy

„a zalaegerszegi városvezetés először nem fogalmazott meg kifogásokat, jelenleg viszont a Mazsihisz első csettintésére a városvezetés visszavonta a korábban megkötött bérleti szerződést, ami miatt a megfelelő jogi lépéseket meg fogjuk tenni”.

Az eredeti teljes írás itt olvasható.

Nyíltan rasszista szórólapokat oszt a Mi Hazánk

„Nem lehetünk cigány ország” — közli a Mi Hazánk Mozgalom szórólapja.