Blinken Zelenszkijnek: addig nincsenek szankciók, amíg nem hullanak a bombák

Blinken szerint amint a szankciókat életbe léptetik, minden elrettentő hatásuk megszűnik – írja a Fox News.

Antony Blinken külügyminiszter reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek arra a kérésére, hogy az Egyesült Államok és a szövetségesek már most, még az ukrajnai invázió előtt vezessenek be szankciókat Oroszország ellen.

Blinken kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is diplomáciai megközelítést fog alkalmazni Oroszországgal szemben, amíg „a harckocsik ténylegesen nem mozognak, a repülőgépek ténylegesen nem repülnek, a bombák ténylegesen nem hullanak”.

„Nem lesz már szükségünk az önök szankcióira, miután megtörténik a bombázás, és miután az országunkat lőni fogják, vagy miután nem lesznek határaink, vagy miután nem lesz gazdaságunk, vagy miután országunk egyes részeit megszállják”

– mondta Zelenszkij.

„Miért lenne akkor szükségünk ezekre a szankciókra?”

Blinken a CNN-en elmondta, hogy

„nézze, megértem, hogy Zelenszkij elnök úr honnan indul, de ezek a dolgok egyáltalán nem következetlenek”.

„A szankciók célja elsősorban az, hogy megpróbáljuk elrettenteni Oroszországot a háborútól”

– folytatta.

„Amint kiváltják őket, ez az elrettentő erő megszűnik. Az utolsó pillanatig, amíg megpróbáljuk elérni az elrettentő hatást, addig ezt fogjuk tenni. Ami a szankciók részletes ismertetését illeti, két dolog – először is, Oroszországnak általában elég jó elképzelése van arról, hogy mit fogunk tenni, de nem akarjuk előre ismertetni a konkrétumokat, mert ez lehetővé tenné Oroszország számára, hogy megpróbáljon tervezni ellenük”

– mondta Blinken.

Papírfétis és az egypólusú világrend fedezet nélküli csekkjei

Ha az elrettentés kudarcot vall Ukrajnával kapcsolatban, mi a garancia arra, hogy működni fog Ukrajnától nyugatabbra?