Ukrajnában ezentúl már büntethető az antiszemitizmus

Az új jogszabály módosította a 2021-ben elfogadott, „Az antiszemitizmus megelőzéséről és visszaszorításáról Ukrajnában” szóló hatályos törvényt, és büntetőjogi felelősségre vonással egészítette ki – írja a The Jerusalem Post.

Az antiszemitizmus, ha azt magánszemély követi el, pénzbírsággal vagy öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A közhivatalnokokat szintén pénzbírsággal vagy öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanák, és bizonyos tisztségek betöltésétől akár három évre is eltiltanák.

Az antiszemitizmust vagy súlyos következményekkel járó cselekményeket elkövető szervezett csoportok tagjai akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.

Az új jogszabály módosította a 2021-ben elfogadott, „Az antiszemitizmus megelőzéséről és visszaszorításáról Ukrajnában” című hatályos törvényt, és büntetőjogi felelősségre vonással egészítette ki.

Az IHRA definíciója szerint

„az antiszemitizmus a zsidók olyan megítélése, amely a velük szembeni gyűlölet kifejezéseként nyilvánulhat meg. Az antiszemitizmus verbális és fizikai megnyilvánulásai zsidó vagy nem zsidó személyekre és/vagy e személyek vagyonára, a zsidó közösségi intézményekre és vallási létesítményekre irányulnak.”

Borisz Lozskin, az Ukrán Zsidó Konföderáció (JCU) elnöke szeptemberben, az első törvény elfogadásakor azt írta, hogy az „közelebb hozta Ukrajnát Európához és a civilizált világhoz”.

A JCU a Belügyminisztériummal együtt már régóta közösen figyeli az antiszemitizmus megnyilvánulásait, és a Belügyminisztérium azonnal reagál minden fizikai vagy online antiszemitizmusra utaló esetre.

„Az ilyen megnyilvánulások elleni hatékony küzdelemhez azonban hiányzott a jogi összetevő… Most megjelent egy valódi eszköz a zsidókkal szembeni gyűlöletnél sokkal szélesebb értelemben vett jelenség elleni küzdelemhez”.

Harc és menekülés között vívódnak a fiatal ukrán zsidók

Ragaszkodnak a hazájukhoz, és nem szívesen hagynák el azt, de tisztában vannak vele, hogy a háborús pszichózis milyen gyorsan átcsaphat etnikai-vallási erőszakba.